Проглашена тродневна жалост у Србији

Блиц,aгенције
Проглашена тродневна жалост у Србији

Београд - Влада Србије данас је прогласила тродневну жалост - 21, 22. и 23. маја. Премијер Александар Вучић потврдио је да је током поплава у Обреновцу страдало 14 љ

уди и нагласио да су размјере катастрофе која је погодила Србију десетоструко веће него што је то у осталим земљама региона.

Он је нагласио да резултати обдукције жртава указали да је дијелом ријеч о утопљеницима, а дијелом о људима који су умрли природном смрћу.

Укупан број до сада страдалих у поплавама у Србији званично није саопштен на данашњој сједници.

Премијер Вучић је најавио је да би у петак или за викенд требало да буде укинута ванредна ситуација у већем дијелу Србије и да та мјера остане на снази само у мјестима у којима је то заиста неопходно.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да је у Обреновцу страдало 14 људи, од којих се половина удавила. На данашњој сједници Владе Србије речено је да се разматра о предлогу о проглашењу дана жалости.

Вучић је рекао да су сви помислили да су близу краја, али су леђне воде изазвале проблеме.  

"Не очекујемо без обзира на висину Саве да нам се понови оно из првих дана кризе. Десетоструко смо снажније погођени од осталих у региону - каже Вучић.  

Он је објаснио да тренутно рониоци провјеравају да ли има жртва у поплављеним кућама. Премијер је додао да у Обреновцу има 14 жртава, а обдукција је показала да су половина утопљеници.  

"Резултати обдукције ће јасно бити предочени за свако лице" рекао је Вучић.  

Вучић је рекао да се вода мало повукла из Обреновца тако да командант Жандармерије и рониоци истражују да ли има мртвих у приземним кућама у Обреновцу.  

По ријечима премијера Србије, та претрага неће моћи да буде завршена данас. Вучић је казао да су у току обдукције тијела нађених у Обреновцу и да ће резултати бити објављени.  

Вучић је рекао да мора да се спречи свака врста заразе и да се заштити становништво.  

Грађани, уплатите новац!

Премијер Србије је апеловао да се уплаћује новац.  

- Молим људе да помогну, нећемо добити довољно од међународне заједнице - рекао је Вучић.  

То колико су људи помоћи донијели показује колико велике људе имамо, навео је премијер.  

- Молим оне који имају новца, да уплате та финансијска средства. Поновићу, свако ко помисли да узме динар, као да ће им рука бити одсечена - рекао је Вућић.  

Све смо урадили да заштитимо ТЕНТ

Вучић је на сједници Владе Србије рекао да су предузете све мјере да се заштити Тент А и да је направљено "право острво" око термоелектране у Обреновцу, у настојању да се она заштити по сваку цијену.  

Вучић је рекао да је Србија по материјалној штети десетоструко теже погођена него друге земље у региону и изразио наду да се то по жртвама неће видјети.  

Оцијенио је да да би Србија требало сама да конкурише за помоћ фондова ЕУ за обнову штете.  

"Штете су огромне, али те штете треба реално да процењујемо и рећи ће свим општинама да не шаљу двоструке рачуне. Биће обављене три четири контроле за сваку пријављену штету", рекао је Вучић.  

Вучић је захвалио мјештанима Забрежја јер су прихватили евакуацију иако се, како је додао, без обзира на ниво Саве не очекује да се понови нешто ни близу оног што је било у првим данима кризе.

Евакуисано више од 30.000 људи у Србији

 На територији Србије са подручја угрожених поплавама до сада су евакуисане 30.873 особе, од чега је са подручја Обреновца евакуисано 13.603 људи.

Најтежа ситуација је у Обреновцу, Крупњу, Сремској Рачи и Јамени, а на територији Србије угрожена су 1.763 објекта, а поплављено је 2.260, саопштио је МУП Србије.

Кроз прихватне центре из општине Обреновац прошло је више од 10.000 људи, од чега се један број евакуисаних послије евиденције смјестио код родбине, а евакуација и достава хране и воде и даље је у току.

Хеликоптерска јединица МУП-а Србије, која је имала више од пет сати налета, превезла је више од тону и по хране за бебе и одрасле, доставила је потребне лијекове и евакуисала становништво из Забрежја.

Припадници Војске Србије евакуисали су 1.251 особу са територије Обреновца, од тога 71 ваздушним путем.

Ниједан објекат копова и електрана у термоелектрани Костолац и ТЕКО "Б" Дрмно није поплављен, водостај Млаве је у благом опадању, а обавља се препумпавање воде са три велике пумпе из електраниног постројења.

Осим ових пумпи, разливену воду у главно утврђено корито ријеке, такође у околини електране ТЕКО "Б" Дрмно препумпавају пумпе које су добијене као помоћ из Француске и Чешке.

Ојачавају се постојећи и изграђују нови заштитни насипи који имају сврху да воде преусмјере даље од Копова и Електрана Дрмно.

На подручју Сремске Митровице превентивно су евакусани мјештани из Вишњићева и Моровића у прихватни центар у Руми.

Одбрамбени насипи у рејону Чеврнтија, Дреновац, Силос за сада су стабилни.

У току је превентивна, дјелимична евакуација из дијелова насеља Дреновац, Бановићи, Шеварице, Причиновић, Мајур, Мишар, Орашац, Мрђеновац и Миокус.

У Колубарском округу угрожено је 1.250 домаћинстава са више од 3.500 грађана. До данас је евакуисано 6.500 особа.

Хуманитарна помоћ и најпотребнија опрема која ће помоћи у спасавању живота и санирању посљедица поплавом угрожених подручија стиже у Србију из свих дијелова свијета, а на терену заједно са српским спасиоцима без престанка на евакуацији и помоћи угроженима раде тимови из Русије, више земаља ЕУ и региона.

Хуманитарна помоћ у опреми и животним намирницама стигла је од УН, Руске Федерације, Азербејџана, Бјелорусије, Словеније, Црне Горе, Македоније и других, а очекује се долазак и хуманитарне помоћи из Јапана и од ОЕБС-а.

Авион са 400.000 евра вриједном хуманитарном помоћи из Азербејџана стигао је синоћ директним летом из Бакуа на београдски аеродром "Никола Тесла".

Помоћ се састоји од моторних и пластичних чамаца, генератора мотора за чамце, шатора, опреме за спасилачке акције, пумпи, плинских боца, лампи, канистера, ћебади.

На нишки аеродром "Константин Велики" синоћ је стигла још једна испорука хуманитарне помоћи Руске Федерације која се састоји од 28 тона хране за бебе и одрасле, шећера, врећа за спавање, шатора и још једаног струјног агрегата.

Помоћ је допремљена авионом типа "Иљушин 76" који је четврти по реду који је посредством Руско-српског хуманитарног центра упућен поплављеним дијеловима Србије.

УН основале су координациони тим при Сектору за ванредне ситуације, који са надлежнима из Србије координирају сву пристиглу помоћ и помажу локалним властима у отклањању посљедица поплава.

У Србији је и тим ЕУ за фасилитацију помоћи Европског механизма цивилне заштите са циљем да помогне српским властима и координира помоћ која пристиже из ЕУ.

МУП Србије је саопштио да је пут Сремска Митровица–Богатић проходан, да село Јарак, које се налази у близини Сремске Митровице није угрожено поплавом и да се мјештани тог села не евакуишу из својих домова.

Информације, које су се појавиле у медијима, о непроходности пута и евакуацији мјештана у селу Јарак су нетачне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана