Професори осудили смјену декана Правног факултета у Новом Саду

Срна
Професори осудили смјену декана Правног факултета у Новом Саду

БЕОГРАД - Професори универзитета и научни радници из Новог Сада, Београда, Никшића и Косовске Митровице најоштрије су осудили смјену декана Правног факултета у Новом Саду Бранислава Ристивојевића због покушаја успостављања академске сарадње са Русијом, уз захтјев да "ова срамна одлука" буде одмах поништена.

У протестном писму, потписници наводе да смјена Ристивојевића, зато што је недавно омогућио посјету студената Амбасади Русије у Београду и зато што је тражио да се вијест о тој посјети објави на интернет страници факултета, представља незабиљежен скандал у историји српског школства и српског јавног живота.

Потписници оцјењују да кажњавање декана због разговора студената са руским дипломатама о стипендијама и могућностима усавршавања у Русији не представља само чин академског бешчашћа и примитивне русофобије, него и политичке неписмености.

Они наводе да се то дешава у времену у коме српске студенте редовно воде у амбасаде САД и осталих НАТО земаља које су српски народ бомбардовале, етнички очистиле Крајину, Косово и Метохију, окупирале дио Србије и затвориле косовске и метохијске Србе у гета.

У писму се подсјећа да је Русија земља која српском народу пружа драгоцјену подршку у његовој борби за основни опстанак.

Професори и научни радници наводе да Универзитет и наука морају да буду потпуно слободни од политичких мјерила, притисака и нетрпељивости.

"Академска и научна сарадња не смеју да имају било какве границе. Отров русофобије који је захватио земље чланице НАТО-а и ЕУ не сме да зарази Србију. Самоубилачко, неразумно бацање у наручје земаља које према Србији и српском народу воде непријатељску политику мора коначно да престане", истиче се у писму.

Професори из Србије на крају писма изражавају очекивање да ће ово бити посљедњи покушај кршења основних академских слобода у Србији.

Међу 55 потписника овог писма су и професори Слободан Антонић, Синиша Атлагић, академик Данило Баста, као и познати аналитичари професори Александар Гајић, Стеван Гајић, Слободан Јанковић, Јован Јањић, Живадин Јовановић, Ненад Кецмановић, Митар Ковач, Милош Ковић, Часлав Копривица, Александар Митић.

Писмо су потписали и Александар Павић, Михаило Меденица, Душан Пророковић, Слободан Рељић, Слободан Самарџић, Срђа Трифковић, те протојереј-ставрофор Дарко Ђого, пренијели су београдски медији.

Савјет Правног факултета у Новом Саду смијенио је прије три дана декана ове високошколске установе професора доктора Бранислава Ристивојевића, који је за "Вечерње новости" након тога рекао да је смијењен јер је желио да успостави сарадњу с Руском Федерацојом у области образовања.

Он је појаснио да су студенти овог факултета ишли да се распитају о условима добијања стипендије са асистентом који је већ боравио у Русији као стипендиста.

У реаговању са Правног факултета наведено је да Ристивојевић није смијењен због веза са Русијом, већ због губитка повјерења у колективу и да је "разријешен дужности због самовољног поступања и доношења одлука које нису у надлежности декана, супротно општим актима факултета, а без знања и одобрења надлежних органа ове високошколске установе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана