Продужио живот сину: Врањанац захваљујући оцу добио здрав бубрег

ГС
Foto: Новости

ВРАЊE- Миљан Бајрамовић је, захваљујући свом оцу, добио шансу за нови, квалитетнији живот јер је након вишегодишњих дијализа добио здрав - татин бубрег.

Ово је прва сродничка трансплантација бубрега у овој години, а више од тридесет људи чинило је тим састављен од нефролога, уролога, васкуларних хирурга, анестезиолога и пратећег медицинског особља нишког Универзитетског клиничког центра.

- Поред ограничења у јелу и пићу, оптерећење је била и дијализа сваког другог дана. Сада је све другачије и верујем да за мене и моју породицу почиње један неупоредиво бољи период у животу - каже Миљан, који се успешно опоравља на Клиници за нефрологију.

Подухват је захтијевао велики ангажман цијелог медицинског тима, пре свега у самој обради, како донора, тако и потенцијалног реципијента. Како објашњава проф. др Бранка Митић, руководилац Клинике за нефрологију, све је морало да буде савршено како би се сигурно ушло у хируршку интервенцију, која је сама по себи, већ један огроман стрес и за пацијента, али и за ангажоване медицинаре.
- У овом случају, у питању је пар који је нама упућен из Здравственог центра Врање, који смо ми комплетно обрадили за живу, сродничку трансплантацију. Отац је тридесетогодишњем сину, који спада у веома младе пацијенте, донирао бубрег. Пре тога се дуже од три године дијализирао и ово је заиста један нови живот и за њега и за његову породицу - наводи докторка Бранка.

Према званичним подацима, у Србији се тренутно око 700 нефролошких болесника налази на листи чекања за трансплантацију бубрега. Двогодишња пандемија знатно је успорила ове операције, али љекари сада очекује да се оне устале јер постоји заинтересованост државе да ове програме подржи, преносе Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана