Продужен притвор Беливуку и сарадницима

Срна
Foto: гс

БЕОГРАД- Кривично вијеће Вишег суда у Београду одлучило је да Вељку Беливуку, званом Веља Невоља и 23 његових сарадника, који су оптужени за пет убистава и низ других тешких кривичних дјела, продужи притвор за још два мјесеца, саопштио је тај суд.

Из Вишег суда су истакли да је одлука о продужењу притвора за Беливука и чланове његове криминалне групе донесена пошто је Кривично ванпретресно вијеће - Посебно одјељење за организовани криминал данас потврдило оптужницу, која је подигнута у септембру.

У саопштењу се наводи да је Беливуку и 11 сарадника притвор продужен због опасности од бјекства, ометања поступка, утицаја на свједоке, као и околности које указују да ће поновити кривична дјела, за која прописана казна затвора износи више од 10 година

Дванаесторици чланова Беливукове групе притвор се продужава због опасности од бјекства и понављања кривичних дјела за која су оптужени.

Окривљени и њихови браниоци имају право да се жале на ову одлуку, а жалбе могу да поднесу три дана од пријема рјешења.

Виши суд подсјећа да је окривљенима стављено на терет више кривичних дјела, почев од диловања дроге, отмица и силовања до убистава.

Оптужница против Беливука и сарадника, који су ухапшени почетком фебруара, подигнута је у септембру.

Током шестомјесечне истраге тужилаштво је утврдило да су Беливук и припадници његове криминалне групе у другој половини 202. године у кући у београдском насељу Ритопек на бруталан начин убили Лазара Вукићевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића званог Пуки, Горана Величковића званог Гокси и Милана Љепоју.

Према тврдњама тужилаштва, жртве су најприје мучили, а након убиства отарасили су се њихових тијела тако што су их сјекли, мљели у машини за млевење меса, а затим у џаковима одвозили до ријеке, гдје су их бацали.

Мотив убиства већине жртава била је освета, а убијени су углавном биле припадници супарничког клана.

Беливукова група практично је дио "кавачког клана", који је годинама у рату са "шкаљарским кланом".

У обрачунима ове двије криминалне групе ликвидирано је више од 50 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана