Процурио извјештај ЕК о Србији

ГС
Процурио извјештај ЕК о Србији

Београд -- Како се наводи у новом годишњем извјештају Европске комисије, темпо преговора Србије о приступању ЕУ и даље ће зависити од нормализације односа са Косовом.

У дјелу извјештаја о Србији, у који је Бета имала увид, истиче се да је приоритетно да се Србија усклади за заједничком спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији.

Комисија је навела и да је њена прошлогодишња препорука да је Србија испунила мјерила за отварање кластера 3 (конкурентност и инклузивни раст) и даље валидна и да је тај кластер технички спеман за отварање. На плану спољне политике, у извештају се указује на пад усклађености са резолуцијама ЕУ и одлукама Савета на 45 одсто у августу 2022, са 64 одсто у 2021.

Србија се није ускладила ни са једном рестриктивном мјером ЕУ и већином декларација Високог представника против Русије, задржала је блиске везе са Русијом што доводи у питање стратешки правац Србије, истиче се у документу. Према преговарачком оквиру Србија-ЕУ од Србије се очекује да прогресивно усклађује своју политику према трећим земљама са политикама и усвојеним ставовима ЕУ укључујући рестриктивне мјере, додаје се.

Такође се наводи да су бројни поступци и изјаве Србије били у супротности са спољнополитичким циљевима ЕУ. Када је ријеч о дијалогу Београда и Приштине, Косово и Србија позвани су да се коснтруктивно ангажују и да без одлагања остваре напредак о свеобухватном правно обавезујућем споразуму. Постизање споразума је кључно и хитно за напредак и Србије и Косова ка ЕУ, истиче се у извештају који је дио овогодишњег Пакета проширења.

У извештају се наводи и да је Србија умјерено припремљена за чланство у ЕУ у области реформе јавне управе, у правосуђу има одређени ниво припремљености, као и код борбе против корупције и организованог криминала, док у области слободе изражавања у извјештајном периоду није забележен напредак, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана