Признао да га је интересовало само једно: Ево шта је дјечак убица претраживао прије него је починио крвави пир

GS
Признао да га је интересовало само једно: Ево шта је дјечак убица претраживао прије него је починио крвави пир

Дјечак убица из Основне школе "Владислав Рибникар" који је прије три мјесеца у ходнику и кабинету историје убио девет вршњака и радника обезбјеђења, прије злочина је претраживао на интернету "да ли у Србији постоји доживотна казна затвора".

Нисам знао да нећу одговарати, мислио сам да хоћу, због тога сам на интернету гледао да ли могу да будем осуђен на доживотну робију. Желио сам да знам шта ме чека – наводно је рекао истражитељима ученик школе који је у вријеме злочина имао 13 година. За њега је најважније било питање да ли га чека робија, док за жртве није показао самилост.

Подсјетимо, по важећем закону, као тринаестогодишњак он није кривично одговоран, а за оно што је учинио не може да одговара иако је у међувремену напунио 14 година.

– Иако се сумњало да је намјерно стравичан злочин починио прије него што је напунио 14 година, када би постао кривично одговоран, он је наводно изјавио да није знао за закон али да се интересовао да ли ће ако убије дјецу морати цијели живот да проведе иза решетака – објашњава извор близак истрази.

Како наводи, дјечака-убицу то није одвратило да 3. маја из куће понесе два очева пиштоља, оде у школу и убије дежурне ученице, чувара у школи, дјевојчице које су се затекле на ходнику а потом и другаре из разреда у који је ишао.

Када је завршио крвави пир, мирно је изашао из школе, бацио пиштоље, позвао полицију, представио се и рекао да је пуцао. Када су инспектори дошли, мирно се предао.

 – Према ономе што је изјавио, он у првом тренутку није знао да ли је било кога убио, наводно је рекао да није видио крв. Тек касније је сазнао шта је учинио, али се наводно ни тада није покајао нити изразио искрено жаљење за животима које је угасио. Рекао је да је био шоканиран и одбачен и да му дјеца нису била другари, као и да је то био мотив, а да је идеју добио гледајући једну документарну серију о убицама из школа – подсјећа извор.

Неколико сати послије стравичног злочина, тада тринаестогодишњак је смјештен у једну психијатријску установу у којој бораве дјеца.

– У овој установи он је под надзором 24 сата. Не може да излази напоље, разговара са другом дјецом или да прима посјете. Неколико стручних особа, задужено је за разговоре са њим, храну добија свакодневно у соби и практично је његов третман сличан притворском – објаснио је исти извор, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана