Притвор за петоро осумњичених за насилно рушење уставног поретка

Танјуг
Притвор за петоро осумњичених за насилно рушење уставног поретка

БЕОГРАД - Вршилац дужности начелника УКП Нинослав Цмолић потврдио је данас да је одређен притвор за петоро људи, који се терете за позивање на насилно рушење уставног уређења, за недозвољено држање оружја, експлозивних материја и за тешку крађу.

-Координисаном акцијом МУП-а, БИА, Виших тужилаштава у Новом Саду и Београду више од 20 особа је доведено на информативни разговор, а за пет лица је одређен једномесечни притвор. Код њих је пронађено оружје, односно једна пушка са оптиком, више комада пусчане муниције, а пронађено је приликом претреса и 30 војних гас маски - рекао је Цмолић за Танјуг.

Како је рекао, увидом у њихову комуникацију, установљено је да су намјеравали да на протесте (испред Предсједништва) носе гас маске, као и да су имали намјеру да носе оружје.

На питање да ли је изјава на протесту једног од учесника "ко потпише њега убише" пријетња, Цмолић је оцијенио да је то директна и озбиљна пријетња упућена предсједнику Србије Александру Вучићу, посебно ако се узме у обзир да је то изговорио организатор скупа на самом скупу.

-"Безбедносне структуре то схватају озбиљно и раде у складу са законом - рекао је Цмолић и подсјетио да није први пут да чланови "Народне патроле" извршавају таква дјела.

Како је рекао, они су 2021. године учествовали и насилном упадању у Дом Народне скупштине.

-Ми ово схватамо као озбиљну и директну претњу председнику - рекао је Цмолић.

Са протесног скупа који су 15. фебруара код зграде Предсједништва Србије организовале десничарске организације незадовољне француско-њемачким планом за КиМ, упућен је низ увреда и пријетњи на рачун предсједника Србије Александра Вучића.

Окупљенима се, испред споменика Руском цару Николају II у првом дијелу протеста који је протекао мирно, обратио Дејан Петар Златановић са портала Србин.инфо, који је на крају говора викнуо "ко потпише-њега убише".

Ултрадесничар Дамњан Кнежевић, из такозваних Народних патрола, поручио је "Кунем вам се, спремни смо за много више од нереда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана