Притвор сараднику терористе из Београда

ГС
Притвор сараднику терористе из Београда

БЕОГРАД - Судија за претходни поступак Посебног одјељења за организовани криминал Вишег суда у Београду одредио је притвор до 30 дана Игору Деспотовићу (25), осумњиченом за терористичко удруживање, а у вези са нападом на жандарма испред амбасаде Израела.

Притвор му је одређен јер постоје особите околности које указују да ће ометати поступак утицањем на свједоке, због постојања особитих околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дјело, као и с обзиром на то да је основано сумњив да је извршио кривично дјело за које је прописана казна затвора од преко десет година, а начин извршења и тежина посљедица кривичног дјела довели су до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка, саопштено је из тог суда, преноси Танјуг.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је раније саопштио да је ријеч о Игору Деспотовићу који је већ осуђиван за позивање на вршење тероризма. Деспотовића сумњиче да је био у контакту са Милошем Жујовићем који је у суботу испред израелске амбасаде из самострела у врат погодио Жандарма који је обезбјеђивао амбасаду. Рањени Жандарм је у самоодбрани савладао нападача, који је од задобијених повреда преминуо.

Како је писао "Блиц", Жујовић, који је постао вехабија и променио име у Салахудин, и Деспотовић, који је већ осуђиван за дјела повезана са тероризмом, имали су константну и дугу комуникацију из које је јасно видљиво како су испланирали сваки корак терористичког напада испред амбасаде Израела у Београду.

Деспотовић је осуђен 23. априла јер је дијелио савјете за тровање немуслиманског становништва гасом "сарин" — приликом чега је, у стању урачунљивости, континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова, износио и преносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма.

У оптужници у коју је "Блиц" имао увид наводи се да је Деспотовић, од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа администрирао и поставио низ садржаја текстова, снимака и фотографија који величају организацију Исламске државе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана