Приштински специјалци врше претресе на сјеверу КиМ, са оружјем испред вртића

Танјуг
Приштински специјалци врше претресе на сјеверу КиМ
Foto: Танјуг | Приштински специјалци врше претресе на сјеверу КиМ

ПРИШТИНА- Тзв. косовска полиција врши претресе у сјеверном дијелу Косовске Митровице, Звечану и Зубином Потоку.

Припадници специјалних јединица такозване косовске полиције, паркирали су своја блиндирана возила испред вртића "Даница Јарамаз" у Косовској Митровици, јавља дописник Танјуга.

Они су у рукама држали пушке са прстом на обарачу, а све то су посматрали запослени и дјеца.

Полиција се налази пред стамбеним објектом у којем је и ресторан „Греј“, пренио је Радио контакт плус.

Како се наводи, најмање пет оклопних возила тзв. косовске полиције налази се испред ресторана и стамбеног објекта, улица за саобраћај је блокирана, али не и за пјешаке.

Два специјалца су на улазу у улицу.

Директор Клиничко болничког центра Косовска Митровица Златан Елек изјавио је претходно да су у ту здравствену установу јутрос насилно упале специјалне јединице тзв. косовске полиције.

Тзв. косовска полиција саопштила је да спроводи налог надлежног суда за контролу, на пет локација у три општине на сјеверу КиМ.

Како је наведено у саопштењу тзв. косовске полиције, ове операције се изводе у вези са недавним догађајима у селу Бањска.

.-Полицијску операцију воде релевантне јединице косовске полиције, уз присуство тужиоца на лицу мјеста – наводе у саопштењу.

Додаје се да се контролни налози спроводе у координацији са Еулексом и КФОР-ом и да, како је наведено, “грађани да не треба да брину”.

Српска листа саопштила је да су приштинске специјалне јединице брутално упале у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и том приликом уз прекомјерну силу и бруталност демолирали неке од просторија, онемогућили рад здравственим радницима и застрашивали пацијенте који су на стационарном лечењу у тој установи.

-Паралелно са тим упадом, брутални упад је извршен и у више приватних објеката на северу Косова и Метохије, а податке о тим упадима и даље прикупљамо - наводи се у саопштењу.

Истиче се да је био блокиран и пут који води ка вртићу, односно предшколској установи “Даница Јарамаз” и основној школи “Свети Сава”.

-Наставници и васпитачи нису могли да дођу до својих радних места, деца су била престрављена, а забринути родитељи нису смели да децу одведу на боравак у вртић односно на наставу - пише у саопштењу Српске листе.

Наводе да је „очигледно да Куртијев режим трагичне догађаје из Бањске сада користи да оправда антисрпско деловање на Косову и Метохији, као и да настави са даљим малтретирањем наших грађана".

Додају и да су припадници Еулекса све ове бруталне упаде пратили са удаљености од више десетина метара апсолутно незаинтересовани да спријече малтретирање српског народа или да се активно укључе и спрухече противзаконито дјеловање Куртијевих слецијалаца.

Припадника КФОР-а, како тврде, није било на видику приликом овог нецивилизацијског понашања.

-Остаје нам да позовемо грађане да у овим лудим временима сачувају присебност и буду уз своју децу, у нади да ће једном и на овим просторима завладати мир, те да ће и Срби моћи да живе нормалним животом, да се лече без да их препадају до зуба наоружани специјалци, или да их исти не малтретирају на путу до вртића и школе. Овом приликом одајемо признање здравственим радницима, васпитачима и наставницима који су храбро стали у заштиту права својих пацијената односно деце - закључује се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ: Наставља се демонстрација силе

Канцеларија за КиМ је саопштила да је јутрос на сјеверу Косова и Метохије настављена брутална и прекомјерна демонстрација силе од стране Куртија и његових специјалаца који су до зуба наоружани насилно упали у Клиничко-болнички центар Косовска Митровица, али у још неколико приватних објеката на сјеверу.

-Они су у налету терора поломили врата на улазу у КБЦ, претресали поједине просторије и до зуба наоружани марширали кроз ову централну српску здравствену установу на КиМ, иако им је руководство пренело да нема потребе за демонстрацијом силе и да могу да погледају шта их занима - наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како се додаје, у овој акцији учествовало је око 15 оклопних возила специјалних јединица, а цијелу акцију са стране су без реакције посматрали припадници Еулекса.

-Ова акција изазвала је додатни шок и страх како пацијената тако и запослених, а Куртијеви полицајци изабрали су за своју демонстрацију силе и патролирање оклопних возила намерно у време када запослени одлазе на посао, а деца иду у школе и вртиће како би додатно унели немир у српску заједницу - каже се у Канцеларији за КиМ.

Додају да се у посебно тешком стању шока „налази 100 најтежих болесника са интерног одељења КБЦ који су свједочили овој бруталној и ненајављеној акцији, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана