Приштински адвокат спрема тужбу против Дика Мартија и Карле дел Понте

Срна
Приштински адвокат спрема тужбу против Дика Мартија и Карле дел Понте

ПРИШТИНА - Приштински адвокат Том Гаши најавио је да припрема цивилну тужбу против некадашњег извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија и бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.

Тужбу ће, како објавио на Фацебооку, поднијети у својству адвоката и на основу овлашћења Мерсина Катуција из Албаније.

“У својству адвоката и по овлашћењу господина Мерсина Катуција, припрема се кривична пријава, као и грађанска парница против швајцарског сенатора Дика Мартија који је тајно дошао на посјед и у кућу господина Катуција. Иако у кући породице Катуци нису пронађени докази о трговини људским органима, Марти је преварио и завео Савјет Европе. Наводно су у његовој кући држали стотине цивила, Албанаца, Срба, Рома, илегално их мучили, убијали и узимали њихове органе за међународну трговину”, рекао је Гаши, а пренио је портал Косово онлајн.

Он је додао да је “лажни извјештај Дика Мартија завео и посланике косовског парламента”, који су гласали за Специјални суд.

“Лажни извјештај Дика Мартија завео је Савјет Европе који је овластио америчког тужиоца Еулекса Клинта Вилијамсона да истражује ове наводе, а 82 посланика Косова су у августу 2015. године заведена извјештајем Вилијамсона о потреби формирања Специјалног суда”, рекао је између осталог Гаши.

Гаши је такође додао да ће Дел Понтеову тужити “јер је у својој књизи користила лажне податке о наводним злочинима ОВК, које је експлоатисао Дик Марти за његов лажни извјештај”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана