Приштинске власти забраниле Дарији Кисић Тепавчевић да уђе на Космет

Срна
Приштинске власти забраниле Дарији Кисић Тепавчевић да уђе на Космет

БЕОГРАД - Приштинске власти забраниле су министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарији Кисић Тепавчевић да посјети Космет у својству професора Медицинског факултета са привременим сједиштем у Косовској Митровици, иако је најава послата на вријеме и у складу са свим процедурама, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Тепавчевићева је, у оквиру редовних активности, требало да данас и сутра одржи испит студентима треће године, наводи се у саопштењу и напомиње да је она долазак на Косово и Метохију најавила у својству професора, а не министра.

Из Канцеларије наводе да су власти у Приштини синоћ без икаквог образложења или разлога, преко приштинског официра за везу, одбиле да јој дозволе посјету и спријечиле њен одлазак на посао.

У саопштењу се додаје да је, без образложења, одбијена и молба групе од 39 ходочасника из централне Србије који су за предстојећи викенд жељели да посјете више светиња на Косову и Метохији.

- По среди је наставак бруталног кршења постигнутих споразума о слободи кретања и споразума о посетама договорених и потписаних у Бриселу између Београда и Приштине. Скандалозном политиком забрана и баријера Приштина ко зна који пут демонстрира своје антицивилизацијско опредељење и јасно ставља до знања да се противи свему српском - наводи се у саопштењу.

Очигледно је, наглашавају из Канцеларије, да приштински политичари на челу са Аљбином Куртијем немају ваљану аргументацију са којом би дошли за преговарачки сто у Бриселу сљедеће седмице, па се сада служе оваквим потезима који директно поткопавају дијалог.

-Европска унија, као гарант потписаних споразума и посредник у дијалогу, не сме остати нема на овакве једностране потезе Приштине и очекујем њихову јасну реакцију - наводи се у саопштењу које је потписао директор Канцеларије Петар Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана