Приштини рок до 1. октобра

Агенције
Приштини рок до 1. октобра

КОСОВО И МЕТОХИЈА - Предсједник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић рекао је да блокада нема ни на једном административном прелазу и да су привременим приштинским институцијама дали рок до 1. октобра да нормализују стање, послије упада у српске институције на сјеверу Косова и Метохије, у супротном ће предузети радикалније мјере.

Ројевић је рекао да се на Јарињу саобраћај све вријеме одвијао нормално, с тим што је био заустављан теретни саобраћај возила са документима такозваног Косова.

- Нисмо хтјели да блокирамо, већ да покажемо да ће се блокаде догодити и да ћемо поступити радикалније ако не буду испуњени наши захтеви - рекао је Ројевић за Тањуг.

Он је додао да су Срби на Косову и Метохији свјесни да њихови захтјеви не могу да се испуне за дан, али да је важно да прате да приштинска страна ради на њиховом испуњењу.

Он је објаснио да Србима цјелодневне блокаде не иду у корист, јер се тиме онемогућава пролазак студентима и многим Србима да иду на посао и због тога су одлучили да привремено прекину блокаде и да привременим приштинским институцијама дају рок.

Представници српских удружења уклонили су данас послије подне блокаде у близини административних прелаза Брњак и Мердаре из правца централне Србије, а око 17.00 часова и привремене приштинске институције су отвориле прелазе за саобраћај.

Ројевић је раније рекао да су административни прелази између Косова и Метохије и централног дијела Србије - Мердаре, Јариње, Брњак блокирани синоћ у знак реципроцитета на мјере премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

Привремене институције у Приштини затим су затвориле за саобраћај пунктове Брњак и Мердаре.

Привремене приштинске институције прошлог петка, 30. августа, насилно су затвориле зграде институција Републике Србије у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије, а услиједила су саслушања челника српских институција.

Полиција самопроглашеног Косова упала је тог дана у зграде привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије Фонда ПИО, просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

У недјељу, 1. септембра приштинске институције су поставиле тројезичне натписе на којима су истакнута такозване косовска обиљежја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана