Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику

ГС
Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику

ПРИШТИНА - Неизбором српских нотара Србима на Косову је поручено да за њих нема ни мјеста у овим институцијама, ни права, каже програмски менаџер Центра за заступање демократске културе (ACDC) Слободан Стошић за Косово онлајн.

Објашњава да ће нотари овјеравати документе Србима на албанском језику који многи од њих не разумију.

- Ово није проблематично због тога што су сви Албанци, већ због тога што по закону нотар може да ради свој посао на језику којим он говори, што значи да ће у пракси сви ови нотари оверавати документа на албанском језику која невјећинска заједница, односно српска заједница, углавном не разумије, упозорава Стошић.

Напомиње да министарка правде није пружила никаква објашњења зашто бар један од кандидата који су се пријавили из редова српске заједнице није добио позицију, те да ћемо сада имати ситуацију да ће у Зубином Потоку, па чак и у Грачаници радити нотари који су Албанци и који ће врло вјероватно свој посао обављати на албанском језику.

Порука која се шаље тиме јесте да Србима у тим институцијама није мјесто и да нема мјеста за њих, наводи он, јавља Косово он лајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана