Приштина похваљена за ускраћивање основних људских права Србима

Срна
Foto: архива

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је да је у најновијем извјештају невладине организације "Фридом хаус", у којем пише да је прошле године самопроглашено Косово највише напредовало, а Србија назадовала на западном Балкану, заправо похваљена Приштина за то што је Србима ускратила основна људска права.

"Косово највише напредовало, а током целе године смо имали нападе на Србе", рекла је Брнабићева, поводом извјештаја "Земље у транзицији - Од слабљења демократије до ауторитарне агресије".

Она је нагласила да је током 2021. године за 30 одсто повећан број напада на Србе на Косову и Метохији. Брнабићева каже да је све кулминирало тиме што је 16. јануара Приштина забранила гласање Србима на референдуму и учествовање на референдуму, а након тога и 3. априла учествовање на изборима у Србији.

"Приштина је забранила основно људско право - право гласа. И онда имате да је данас објављен извештај Фридом хауса који каже Србија је највише назадовала, али је зато, такозвано, Косово највише напредовало. Ето,толико о објективности тог извештаја", рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да је Србија током 2021. године завршила јавну расправу и привела крају процес измјене Устава, а 16. јануара имала успјешан референдум који први пут обезбјеђује потпуну самосталност тужилаштва и независност судства. Брнабићева је подсјетила и на извјештај Групе држава за борбу против корупције /Греко/ да се Србија изузетно поправила када је ријеч о борби против корупције, пренијели су београдски медији.

"Толико о објективности и утицају различитих међународних организација на то шта се дешава на Балкану и како је ко представљен и колико је ко похваљен за оно што ради", наводи Брнабићева.

Брнабићева је подсјетила да је ситуација комплексна и да Приштина не жели да преговара, и да је то јасно свима, и Вашингтону и Бриселу, и Берлину и Паризу, као и да је прошло већ девет година од потписа Бриселског споразума, а и даље није формирана заједница српских општина.

"Приштина ескплицитно каже да неће имплементирати Бриселски споразум, да он за њих не постоји", навела је Брнабићева те додала да Влада Србије, као одговорна Влада која поштује међународне уговоре и споразуме, чека да види шта ће урадити они који су супотписници тог споразума, свакако, прије свега, ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана