Приштина подржава нове изборе на сјеверу КиМ на основу законског оквира

Танјуг
Приштина подржава нове изборе на сјеверу КиМ на основу законског оквира

ПРИШТИНА - Привремене институције у Приштини саопштиле су да подржавају одржавање нових избора на сјеверу Косова и Метохије, на основу, како тврде, законског оквира који је обезбијеђен.

Портпарол владе у Приштини Перпарим Криезиу рекао је за Радио Слободна Европа на албанском да је административно упутство објављено у септембру резултат, како оцјењује, посвећености привремених приштинских институција за деескалацију ситуације на сјеверу, али и одраз њиховог увјерења да тамошњи нови избори треба да буду вођени демократском вољом грађана.

-Влада не расписује и не организује изборе. Ипак их подржава. Сматрамо да је изузетно важно да наредна изборна кампања буде отворена и фер, а да избори буду слободни и демократски - рекао је Криезиу коментаришући захтев Српске листе да се распишу избори на сјеверу КиМ.

Како је истакао, учешће Срба на КиМ је кључно.

Предсједник Српске листе Горан Ракић позвао је јуче власти у Приштини да што прије распишу изборе за нове градоначелнике и скупштине општина на сјеверу КиМ и поручио да су спремни да на њима учествују.

Он је на конференцији за медије рекао да је "лопта сада у дворишту Приштине", преноси ТВ Мост.

-Потребно је да ови лажни, нелегални и нелегитимну градоначелници и одборници који већ мјесецима малтретирају наше грађане хитно поднесу оставке и оду, да изађу из наших зграда, јер они нису представници нашег народа. Њихова једина сврха је малтретирање наших грађана - навео је Ракић.

Он је истакао да је Српска листа политичке одлуке увијек доносила у интересу грађана, без обзира јесу ли оне популарне или нису, као и да су политичке одлуке увијек доносили у координацији са Београдом.

Због тога ће, рекао је, и овога пута послушати савјет предсједника Александра Вучића и послати поруку да је Српска листа спремна да учествује на изборима на сјеверу Косова и Метохије.

Како је рекао тиме ће се подстаћи политички процес и дијалог који би довео до испуњења услова које је српска листа више пута до сада истицала.

-Зато тражимо од Приштине да у најкраћем року распише ванредне локалне изборе за градоначелнике и одборнике у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије - навео је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана