Приштина не допушта српском официру за везу да посјети ухапшене Србе

Срна
Приштина не допушта српском официру за везу да посјети ухапшене Србе

БЕОГРАД - Власти привремених институција у Приштини одбиле су захтјев српског официра за везу Дејана Павићевића да у затвору у Подујеву посјети ухапшене Србе Слађана Трајковића и Миљана Аџића, како би се увјерио у услове у којима се налазе и поштовање њихових права.

Поступајуће судије забраниле су посјету Павићевићу уз образложење да је "нејасан његов статус", као и да нису оправдани захтјеви за посјету, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Павићевић је од тренутка хапшења Аџића и Трајковића упутио више захтјева за посјету, а посљедњи пут 23. фебруара преко правног заступника ухапшених.

Из Канцеларије истичу да је на овај начин Приштина још једном прекршила договоре из Брисела, али и флагрантно ускратила права српских затвореника Трајковића и Аџића.

Посјете српским притвореницима на Косову и Метохији у складу су са ингеренцијама Павићевића које су дефинисане споразумом о официру за везу у Бриселу, а ријеч је о пракси која се годинама уназад примјењивала.

О овом кршењу споразума и ускраћивању права српским притвореницима Канцеларија за Косово и Метохију протестним писмом обавијестила је и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака са јасним инсистирањем да својим ауторитетом и функцијом омогући поштовање споразума и од Приштине захтјева да омогући српском официру за везу да посјети притворенике.

Миљан Аџић из Звечана ухапшен је 9. децембра 2022. године на прелазу Јариње, а Приштина га терети за наводни напад на службено лице током упада специјалаца Росу на сјевер Косова и Метохије.

Бивши припадник такозване косовске полиције из Косовске Митровице Слађан Трајковић ухапшен је 15. децембра у Бошњачкој махали, мултиетничком кварту града, надомак куће у којој живи са породицом.

Трајковића приштинско правосуђе сумњичи за наводни ратни злочин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана