Приштина: Мали број Срба изашао на гробља

Срна
Foto: Срна

ПРИШТИНА- Прота приштински Станиша Арсић јутрос је, на Михољске задушнице, служио опело на гробљу у Приштини, а излазак малог броја Срба на гробље назвао је "тужном сликом Срба и Приштине".

"Грех је препустити гробља, вечна почивалишта предака, оних који су нас створили, одгојили и од нас правили људе", рекао је Срни прота Арсић, наводећи да је до 1999. године у Приштини живјело око 45.000 Срба.
Према његовим ријечима, очигледно је да Срби из Приштине, не схватају да неизласком на горбља о задушницама, ма колико то било небезбједно, воде српски народ у пропасти губљење сопственог идентитета.
"Вандализам није само рушење светиња и споменика, што у претходном периоду није примећено на гробљу у Приштини. Вандализам је и заборавити своје претке, прихватити или сложити се са нечијом намером или планом да што мање Срба, макар то било о задушницама, дође у Приштину", рекао је Арсић.
Сличну поруку упутио је и косовопољски парох Никола Драгићевић који је служио опело на гробљу у Косову Пољу на које је, поводом Михољских задушница, изашло педесетак Срба.
Наводећи да су у протекла два дана комуналци српске општине Косово Поље очистили двадесетак ари гробља и путељке до појединих гробова, прота Драгићевић је истакао да се плаши да ће косовопољско гробље "зарастањем само себе угасити".
"Гробље јесте ограђено, али тик уз ограду ничу десетоспратнице и шутом се насипају површине које су близу гробља. Плашим се да се припрема сценарио да за десетак година гробље буде прекопано и неких два и по хектара површине добије другу намену", рекао је он.

Излазак Срба на гробље у Приштини обезбјеђивала је Косовска полиција, док су Срби на гробље у Косову Пољу изашли самоиницијативно без обезбјеђења у нади да ће својим примјером показати расељеним Србима како се чува споствено поријекло.
Срби који су данас, на Митровске задушнице, обишли гробље у јужном дијелу Косовске Митровице затекли су уништене споменике и зарасле гробове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана