Приштина донијела одлуку о одузимању земљишта у Грачаници

Агенције
Приштина донијела одлуку о одузимању земљишта у Грачаници

ГРАЧАНИЦА - Општина Грачаница саопштила је да је влада привремених приштинских институција донијела одлуку да присваја 13 хектара и 33 ара општинске имовине у насељу Падалище ради реализације пројекта изградње "Косовског резиденцијалног центра за аутизам, Даунов синдром и инвалидност за дјецу и старије особе".

"Не улазећи у суштину ни у намјену центра као и његовог функционисања у будућности сматрамо да је одлука владе о одузимању општинске имовине срамна и недемократска опција чији је циљ дестабилизација и угрожавање јавног интереса локалног становништва", навели су из општине Грачаница која је упутила протест због одлуке.

Како наводе, општина Грачаница није имала увид у одлуку која је донијета без претходних консултација и општинске сагласности, те наглашава да је о одузимању земљишта сазнала из ове одлуке.

Тражи од владе привремених институција преиспитивање и повлачење одлуке о одузимању земљишта, као и да се поштују права локалних становника и њихов глас у овом поступку.

Такође, затражено је и да организује јавне расправе о пројекту и његовом утицају на заједницу са становништвом општине и општинским надлежним органима.

Општина Грачаница тражи од Приштине и одговор на питање "на основу којих је анализа и статистика изабрала баш Грачаницу за мјесто гдје ће се градити оваквак Центар"?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана