Вучић сазвао сједницу Савjета за националну безбjедност

ГС
Косово
Foto: Танјуг/АП | Косово

БЕОГРАД, КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Предсjедник Србије Александар Вучић сазвао је сjедницу Савjета за националну безбjедност у 19 часова, потврђено је Таnjугу.

Претходно је предсjедник Српске листе Горан Ракић изјавио да је, према информацијама које има, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на сjедници са својим безбедносним структурама најавио да ће вечерас послати до зуба наоружане Росу и остале јединице на сjевер Косова и Метохије да прогони српски народ и спроводи Олују.

Курти је изјавио  да је Кфор од Приштине тражио још времена да уклони барикаде које су Срби поставили на сјеверу Косова и Метохије.

Велики број грађана Зубиног Потока окупио се испред зграде општине, одакле су кренули у протестну шетњу улицама, како би исказали незадовољство поводом дешавања на КиМ.

Како се наводи на званичној „Фејсбук“ страници "СО Зубин Поток", грађани су се на то одлучили због демонстрације силе припадника РОСУ и малтретирања народа Ибарског Колашина. Грађани су поручили да ће пружити миран отпор докле год то буде потребно.

Припадници Росу блиндираним возилима упали на Газводе

Припадници специјалних јединица полиције самопроглашеног Косова - Росу упали су данас под пуним наоружањем и блиндираним возилима у објекат велике бране на језеру Газиводе, јавља РТС.

Они су у круг Газивода упали са дугим цјевима и оклопним возилима, истјерали чувара који мјери ниво воде и поскидали српске заставе.
Према посљедњим информацијама, они се налазе и даље на објекту код велике бране на Газиводама.

Према последњим информацијама на путу Митровица - Зубин Поток, према пункту Брњак, дошло је до великог покрета полицијских снага, јавља дописник РТС-а. 

Један од радника на брани изјавио је да је отишао на велику брану на Газиводе да измjери ниво воде због кише и да је тада видио четири или пет припадника Росу како обијају кућицу и ломе капију на брани.

-Уперили су пушке у мене, испитивали ме и исцепали заставу, а онда ме отерали - испричао је радник В.К. за Косово онлајн.

Навео је да је на Газиводе отишао да измјери ниво воде након обилних киша, што му спада у опис посла.

-А, онда су ме угледали и потрчали ка мени, ваљда ме нису очекивали. Уперили су пушке, дуге цеви у мене, питали су ме ко сам и шта радим овде, покушао сам да им објасним да сам као портир задужен да мерим ниво воде - испричао је радник.

Према његовим ријечима, припадници Росу су хтјели да знају има ли камера на кућици, на шта је он рекао да не зна, а потом су га питали “да ли је ово Косово или Србија”.

-Само сам им рекао да сам рођен овде, а онда су узели да цепају српску заставу. Кад су је исцепали вратили су ми је и рекли да сам “вољно” и да бежим одавде - рекао је радник.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обијавестио је специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да су специјалне јединице косовске полиције (Росу) противправно упале на Газоводе.

-Управо сам обавестио Мирослава Лајчака о оружаном и противправном упаду Куртијевих специјалаца Росу на Газиводе! Одузели су чувару кључеве, поцепали заставе Србије - написао је Петковић на „Твитеру“.

Истакао је да „ЕУ мора да обузда насилника и узурпатора Куртија од његових једностраних и оружаних акција којима жели да изазове рат“.

Дирекција полиције у Приштини саопштила је да њене специјалне јединице нису притвориле и малтретирале српског држављанина запосленог на језеру Газиводе и да нису заузеле објекат на тој локацији.

-Косовска полиција са својим јединицама стационирана је на магистралном путу који води ка прелазу Брњак, није стационирана ни у једном конкретном објекту и није малтретирала ниједно лице или запосленог, како је објављено у медијима, већ је само легитимисала лице које је на тој локацији снимало телефонске разговоре, што је након легитимације настављено без проблема - наводи се у саопштењу.

Полиција додаје да су на тој локацији "синоћ криминалне групе у три наврата пуцале на полицијске јединице које су биле на службеној дужности, а које су у самоодбрани биле принуђене да ватреним оружјем одговоре криминалним лицима“

Иначе, сjевер Космета је и даље блокиран што од стране полиције, што од стране грађана који су навише локација камионима и другим возилима поставили барикаде.

Прва барикада је постављена у мjесту Рударе из правца Приштине према Рашки.

До пункта Јариње постављено је више барикада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана