Принц Александар шокиран због напада на СПЦ у Црној Гори

Срна
Принц Александар шокиран због напада на СПЦ у Црној Гори

БЕОГРАД - Принц Александар Карађорђевић шокиран је нападима црногорске државе на Српску православну цркву (СПЦ), оцијенивши их безобзирним и бруталним.

Он је у саопштењу навео да догађаје који су обиљежили завршетак 2019. године у Црној Гори прати са узнемиреношћу и жалошћу.

“Брутални напад државе на СПЦ и Митрополију црногорско-приморску, јавно оправдаван тобожњом бригом за људска права и демократију, подсјећа на времена за која смо (не)оправдано вјеровали да су давно остала за нама”, истакао је принц Александар.

Принц Александар је оцијенио да времена можда и јесу прошла, али методи и безобзирност нису, него су, напротив, еволуирали.

“Штавише, понижавање вјерника СПЦ и оних грађана Црне Горе који се сматрају и осјећају Србима проглашено је државним и националним интересом и доприносом демократији и начелу људских права. То није само жалосно, то је трагично”, поручио је принц Александар.

Он је позвао све људе добре воље да се са добрим намјерама и свијешћу ангажују како овај ексцес, ма колико потресан, не би прерастао у нову врсту историјског мита који ће раздвојити породице, пријатељства, кумства, сјећања и будућност.

“Ако до тога дође, губитници ће бити исти, са обје стране барикаде, и то заувијек”, нагласио је принц Александар.

У Црној Гори усвојен је Закон о слободи вјероисповијести, којим се отима имовина СПЦ, што је изазвало негодовање грађана, који већ данима протестују широм Црне Горе, тражећи његово повлачење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана