Принц Александар: Будућност отаџбине гради се чувањем и унапређењем насљеђа предака

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД - Принц Александар Карађорђевић честитао је грађанима Србије Дан државности, поручивши да се будућност отаџбине гради поносом на завјештање предака и чувањем и унапређењем насљеђа које су оставили.

Честитајући Сретење, принц Александар је истакао да је то дан када су ојачани и обновљени коријени српског народа.

"Поносни смо на све што су наши преци постигли, али имамо и огромну одговорност према њиховом завештању. Њихова храброст и спремност да чине наизглед немогуће треба да буду наша инспирација и водиља", поручио је Карађорђевић.

Он је истакао да на Сретење Срби славе своју државност, државотворност, уставотворну традицију, слободу и све што је учињено да се она сачува, а славе и своје постојање.

"У ових 220 година од судбоносног Сретења, када су се народни прваци сусрели у Марићевића јарузи у Орашцу и подигли Први српски устанак под вођством оснивача династије Карађорђевић, врховног вожда Карађорђа, али и 189 година од доношења првог Устава модерне Србије, много пута смо чули реч отаџбина", навео је принц у честитки.

Он је нагласио да је у ријечи отаџбина садржано све оно што српски народ јесте, сва љубав према српској земљи и народу и према свима онима који су српску државу градили и изградили, али и према свим будућим покољењима.

Србија 15. фебруара обиљежава Сретење – Дан државности, у знак сјећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донесен Сретењски устав, први модерни Устав Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана