Примљен захтјев Србије за ванредну сједницу СБ УН, у току разматрање

Срна
Примљен захтјев Србије за ванредну сједницу СБ УН, у току разматрање

ЊУЈОРК - Мисија Гвајане, земље која предсједава Савјетом безбједности УН, примила је захтјев Србије за заказивање ванредне сједнице због ситуације на Косову, потврђено је Гласу Америке у тој мисији.

- Србија је послала писмо предсједавајућем Савјета безбједности које ће се наћи пред члановима овог тела. Добићете информације чим се седница закаже - навела је портпарол мисије Гвајане.

Амбасадор Србије при УН Немања Стевановић предао је данас захтјев за сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН због ситуације на Косову и Метохији.

У захтјеву се наводи се да је на територији Косова и Метохије у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намјерно подвргавају неподношљивим животним условима.

-Ради се о нелегалној одлуци привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране привремених институција самоуправе у Приштини, чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора, што је у току - наводи се у документу.

У писму, које ће мимо тога бити послато свим представницима држава чланица ЕУ и институција ЕУ и предсједницима и премијерима држава чланица Савјета безбједности УН укључујући Русију и Кину, ситуација је у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом 244 и такве је природе да захтијева одржавање посебне сједнице Савјета безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана