Прије 29 година одржане прве масовне демонстрације против Милошевића

Srna
Прије 29 година одржане прве масовне демонстрације против Милошевића

БЕОГРАД - У Београду су, на данашњи дан прије 29 година, против власти Слободана Милошевића одржане прве масовне демонстрације у којима су погинуле двије особе. Демонстрације је организовао Српски покрет обнове /СПО/ због, како су навели, хушкачког извјештавања тадашње ТВ Београд, која је тада први пут прозвана “ТВ Бастиља”.

 

 

 

На забрањени митинг на Трг Републике стигло је око 100.000 људи, на улицама је било више од 10.000 полицајаца, док је власт на улице извеле и тенкове.

У вишечасовном сукобу полиције и демонстраната у центру Београда, 9. марта 1991. године погинули су ученик Бранивоје Милиновић и полицајац Недељко Косовић, а повријеђено је више од 200 демонстраната.

Лидер СПО-а Вук Драшковић је ухапшен, забрањен је рад телевизији “Студио Б” и “Радију Б92”, а Милошевић је демонстранте назвао “снагама хаоса и безумља”.

Следећег дана /10. марта/ из Студентског града кренули су студенти који су подржали демонстранте, а послије неколико дана њихови захтјеви су усвојени.

Тадашњи министар унутрашњих послова Србије Радмило Богдановић поднио је оставку, смијењено је руководство РТВ Београд, а телевизија “Студио Б” и “Радио Б92” су наставили са радом.

Главни захтјеви демонстрација били су смјене директора РТС Душана Митевића и уредник Славка Будихне, Предрага Витаса, Ивана Кривеца и Сергеја Шестакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана