Прибићевић: Систем вредности и спремност да модификује монархију највећа заоставштина Елизабете II

ГС
Foto: Printscreen

Бивши амбасадор у Лондону Огњен Прибићевић каже да су систем вриједности и спремност на промјене најважније особине владавине краљице Елизабете. Оцијењује и да је њена улога велика у "брендирању Британије". Што се тиче односа према Србији, Прибићевић наводи да је она била изванредно информисана о томе шта се овде дешава.

Огњен Прибићевић је оцијенио да су најзначајније карактеристике владавине краљице Елизабете, која је преминула после 70 година на престолу, изванредна спремност да модификује монархију у складу са временом, а друга да заправо стално има врло јасан систем вриједности, који је држао не само њу него и Комонвелт и монархију у тешким временима.

"Управо је то питање колико ће њени наследници, Чарлс и они који дођу иза њега успијети да толико буду спремни да се модификују, да помогну да се монархија модификује, колико ће успијети да слиједе оно што је она оставила као вјероватно своју највећу заоставштину, управо тај један снажан систем вриједности", оцењује Прибићевић.

Ипак, подсјећа да је период у вријеме смрти принцезе Дајане свакако био најизазовнији за монархију и за њу, и да ће сигурно остати предмет истраживања и рада историчара као време где је монархија сигурно била на најнижем нивоу што се тиче популарности.

"Огромна улога у брендирању Британије"

Када је ријеч о заоставштини краљице Елизабете у свјетској политици, Прибићевић каже да је њена улога огромна и да се види не само у земљама Комонвелта него и у свим заједницама гдје се говори енглески.

Оцијењује да је њена улога велика у, како је рекао, брендирању Британије.

"Она је дошла на престо после Другог светског рата, када Британија полако губи ону улогу која је имала раније као империја. Ту улогу преузимају Сједињене Америчке Државе, али рекао бих да је њена улога велика управо у томе што је из те позиције, са могућностима које нису биле превелике, учинила јако пуно, можда најважније ствари на изградњи онога што данашњим речником зовемо бренд – бренд Британије је, уз Лондон, и њено лично име један од најпознатијих брендова у свету", објасно је Прибићевић.

"Била је изванредно информисана о томе шта се овде дешава"

Што се тиче односа према Србији, бившој Југославији и Балкану, Прибићевић наводи да је краљица имала јако добре односе са предсједником Титом, који је с њом разговорао више пута.

"Она је дошла овде 1980. године, као један од свјетских лидера била је на сахрани Тита. Била је изванредно информисана о томе шта се овде дешава", наводи Прибићевић.  

"Рекла је – ви ових дана имате велике поплаве"

Некадашњи амбасадор каже да је неколико пута разговарао са краљицом Елизабетом и да га је увјек фасцинирало то што она у својим 90-им годинама има једну такву свјежину у мислима, идејама, да тако фантастично прати све што се дешава.

Сјећа се га да је 2014. године на свом рођендану препознала као представника Србије.

"Рекла је – ви ових дана имате велике поплаве, никада нисте у историји имали такве поплаве. Ја сам рекао – Ваше величанство, ви заиста пратите све. Ја све пратим, све вијести из свијета, мене то занима, рекла је краљица", сјећа се бивши амбасадор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана