Прешево: Јутро мирно, у подне протест

Б92
Прешево: Јутро мирно, у подне протест

Београд/Прешево - Јутро у Прешеву, гдје се налазио спорни споменик око ког су се дигле тензије у том дијелу Србије, за сада протиче мирно, преноси Б92.

Лидери албанских партија са југа Србије за данас у 11 часова заказали су састанак, а након њега и протест чији се почетак очекује у подне.

Они сматрају да је власт Србије уклањањем споменика пропустила шансу за компромис због чега су најавили да ће мирним путем и уз помоћ међународне заједнице наставити да се боре за своја права.

С друге стране, премијер Србије Ивица Дачић поручио је да нема ни једног разлога за протест, јер је споменик уклоњен, а не уништен и да је све прошло без икаквих инцидената.

Дачић је нагласио, да не верује да се ветерани Ал Каиде у САД или они који су извели разне терористичке акције у Лондону, Паризу - питају да ли ће поставити неки споменик.

Коментаришући најаве лидера Албанаца да ће наставити борбу уз подршку међународне заједнице, Дачић је рекао да је он тај који разговара са међународном заједницом, да то никада није била тема, већ су сви рекли да је то унутрашње питање Србије.

- Хашим Тачи може да постави своје царинике на административним прелазима и каже да морају да се поштују закони Косова, а сада када морају да се поштују закони Србије дајте да преговарамо. Нема преговора са терористима - то су нас научили са Запада - рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, не може да се преговара са онима који величају тероризам, већ са онима који желе да буду саставни дио политичког и уставног система.

Он је навео да је сам још раније предлагао да се направи неки договор, али да је “ова прича завршена и тачка”.

Дачић је поновио да се у Србији морају поштовати закони.

Истовремено, из Приштине су упозорили да би и преговори у Бриселу могли бити угрожени.

Косовска Влада је незадовољна уклањањем споменика, сматрајући да је ријеч о чину који ризикује наставак дијалога Београда и Приштине.

Споменик на чувању у Београду

Незаконито постављени споменик бившим припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, који је јуче уклоњен из центра Прешева, биће смјештен у просторије Дирекције за управљање одузетом имовином у Београду, објавио је “Блиц”, позивајући се на извор из Владе Србије.

Споменик је, послије више упозорења које су локалној самоуправи упутили представници власти у Београду, уклоњен уз асистенцију Жандармерије и јуче ујутро пренесен у Ниш.

Лист наводи да се, осим споменика на тргу у Прешеву, на јавним површинама ове и општине Бујановац налази још девет споменика припадницима ОВПБМ.

Ова је “војска” Албанаца покушала да искористи слабост Србије послије напада NATO, па је 2000. године организовала побуну на југу централне Србије, која је окончана 2001. године амнестијом за све припаднике ОВПБМ.

На јуче уклоњеном споменику у Прешеву уклесана су имена свих 27 “војника ОВПБМ” погинулих у том периоду.

Сви они добили су послије 2000. године и појединачна спомен-обиљежја на мјестима гдје су сахрањени, али до “прешевског случаја” уклањање ових споменика нико није тражио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана