Преминуо Триво Инђић један од посљедних дисидената у вријеме СФРЈ

Г.С.
Преминуо Триво Инђић један од посљедних дисидената у вријеме СФРЈ

БЕОГРАД - Праксисовац и дисидент у вријеме СФРЈ, амбасадор СРЈ у Шпанији, Триво Инђић, преминуо је у Београду 10. маја 2020.

Триво Инђић рођен је 1938. у Лушци Паланци код Санског моста. У Другом свЈетском рату је изгубио оба родитеља, оца палог првоборца, мајку у збЈегу, па је након сиротишта у Сплиту наставио школовање у Београду.

Дипломирао је на Правном факултету, магистрирао социологију и био асистент Љубомира Тадића, члан групе “Праксис” и један од покретача Корчуланске филозофске школе. Избачен је из СКЈ 1968.

СДБ му је одузео пасош у периоду 1973-1978, након што је избачен са Филозофског факултета у Београду уз групу професора међу којима су Михаило Марковић, Љубомир Тадић, Загорка Голубовић, Светозар Стојановић, Миладин Животић, Драгољуб Мићуновић и Небојша Попов.

Као друштвено-политички “неподобан”, Триво Инђић је касније радио у Заводу за проучавање културног развоја, Институту за међународну политику и привреду и у Институту за европске студије у Београду. Од 1992. до 1994. био је помоћник министра за просвЈету и културу у Савезној влади Југославије, преноси РТС.

Послије пада режима Слободана Милошевића Триво Инђић био је амбасадор СРЈ у Шпанији од 2001. до 2004. потом и политички савјетник предсједника Србије Бориса Тадића од 2004. до 2012.

Био је блиски сарадник и пријатељ три предсједника СРЈ-Србије након 1999. и лично познавао Џона Кенедија, Ериха Фрома, Че Гевару и Аљендеа.

Био је цијењени хиспанолог и стручњак за Јужну Америку и оставио иза себе велики опус књига и радова из широког поља друштвених наука.

Говорио је енглески, шпански, руски, италијански и француски језик.

Преминуо је послије дуже болести 10. маја 2020. у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана