Преминуо новинар Војислав Туфегџић, коаутор чувеног документарца „Видимо се у читуљи“

Телеграф
Foto: FoNet/Milica Vučković

БЕОГРАД- Војислав Туфегџић, један од најбољих новинара у Србији, преминуо је данас у 62. години живота, а током каријере која је била испуњена бројним наградама и признањима, он је и коаутор најпознатијег докиументарног филма о криминалцима деведесетх година "Видимо се у читуљи".

Филм је снимљен 1994. године, а осим Туфегџића аутор је и Александар Кнежевић. Говори о наглом порасту криминала у Србији током грађанског рата у Хрватској и Босни и Херцеговини. Филм садржи дијелове интервјуа који су вођени са криминалцима и полицијом 1990-их година, уз приказ фотографија на којима се виде вође и чланови криминалних банди.

Аутор је и књиге "Видимо се у читуљи: 20 година после".

Филм прича о такозваним "момцима са врелог асфалта" који се у ратом погођеној земљи поводе за лаким стицањем новца.

Бане Гребенаревић, један од најмлађих актера, то овако објашњава:

„Обични смртници. То, па то су нормални људи, који, овај, живе један, како да кажем, нормалан живот, разумијеш. А ми их називамо обични смртници, зато што, што, кажем да то што ми доживимо у једном дану, они не доживе за цијели свој живот. Значи, нема шансе они никад да доживе ни толико узбуђења ни разочарења, ни љепоте, ни ружних ствари у цијелом свом животу, колико ми доживимо у једном дану.”

Филм гледаоцима пружа директан увид у балканско подземље, јер сами криминалци причају о криминалу у Србији, оцјењујући његове позитивне и негативне стране. Посљедње сцене филма приказују сахране тројице интервјуисаних који су убијени током снимања филма.

Војислав Туфегџић је иначе био одличан познавалац некадашњег криминалног миљеа Србије, пише Телеграф.

Радио је у "Политици", "Блицу", "Грађанину", "Њузвику", "Интервјуу", а био је помоћник главног и одговорног уредника недељника "Експрес".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана