Преминуо новинар Веља Павловић, аутор култне емисије “Духовници”

Срна
Преминуо новинар Веља Павловић, аутор култне емисије “Духовници”

БЕОГРАД - Познати новинар Веља Павловић, аутор култних емисија “Духовници” и “Ниво 23”, преминуо је вечерас у 69. години.

Павловић се више од 40 година бавио новинарством, а разговори са еминентним гостима вођени бурних деведесетих година прошлог вијека представљају изванредну слику тог времена, пренијели су медији у Србији.

Рођен је 1953. године. Матурирао је у Трећој београдској гимназији, а дипломирао журналистику на Факултету политичких наука у Београду.

Почетком осамдесетих година први пут је посјетио Хиландар и од тада је био његов чест посјетилац.

Павловић је од 1978. године радио као новинар у Студију Б, а од 1983. уређивао програм Радија Студио Б и био први уредник телевизијског програма Студија Б.

Био је редовни сарадник културне рубрике дневног листа “Политика” /1986-1987/, уредник културног програма Телевизије “Политика” /1995-1996/, објављивао је у многим магазинима и часописима - “Илустрована политика”, “Нин”, “Време”, “Зица”, “Магазин и-кју”, “Монитор”, “Рок”, “Политикин забавник”, “Пробисвет” и “Православље”.

Аутор је најпознатије ауторске емисије радио-магазина “Култура на раскршћу” /1984/, магазина “Културни календар” /1990/, научно-популарног телевизијског магазина “Костакако” /1991/, телевизијских ток-шоуа “Ниво 23” и “Ниво политика”.

Аутор је путописних телевизијских серија “Американски Срби” и “Духовници”, као и телевизијских портрета урбаних хероја “Незаштићени сведок”.

Веља Павловић добитник је награде Народног музеја у Београду /1987/ и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије /1991/.  

 

Његова светост патријарх српски Порфирије опростио се вечерас поруком од преминулог култног телевизијског новинара у Србији Веље Павловића, аутора емисија “Духовници” и “Ниво 23”, за којег је навео да је био његов дугогодишњи пријатељ.
“Са болом у срцу, али са чврстом надом на Господа Васкрслог примио сам вест да је вечерас уснуо култни телевизијски новинар и мој дугогодишњи пријатељ Веља Павловић”, написао је патријарх Порфирије на свом “Инстаграму”, уз објављену фотографију њега са Павловићем.

Он је навео да необична и нимало једноставна животна прича овог културног прегаоца није му била препрека да поимање културе у нашем медијском простору подигне до “нивоа 23” и да попут високог светионика пружи свјетлост многима који су у такође тешким временима тражили пут ка луци смисла.

Патријарх је напоменуо да је “нарочит допринос овог ријетко обавијештеног познаваоца модерних књижевних, умјетничких и богословских токова било стварање и његовање култне емисије “Духовници”.

“Емисија жДуховнициж је од заборава сачувала светитеље нашег времена и тако читаве ризнице праславне духовности учинила приступачним многим богочежњивим људима”, истакао је српски патријарх.

Он је додао да је Веља својом препознатљивом појавом и тихим гласом свакоме омогућио да радосно заузме мјесто саговорника бројних подвижника и тако не устукне пред крстоносним хришћанским путем.

“Зато верујем да га управо ти свети људи прихватају док сада тихо жкуца на небеска вратаж, радујући се вечном блистању љубави и смисла којим је целим бићем живео”, написао је патријарх Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана