Преминуо новинар и књижевник Милан Влајчић

Срна
Преминуо новинар и књижевник Милан Влајчић

БЕОГРА - Новинар, књижевник и књижевни и филмски критичар Милан Влајчић преминуо је данас у 83. години у Београду, јавили су београдски медији.

Влајчић је рођен 23. августа 1939. у Београду. Дипломирао је на Катедри за општу књижевност са теоријом књижевности београдског Филолошког факултета.

Књижевне критике и огледе објављује од 1960. у часопису “Дело” и другим публикацијама.

Уређивао је културне рубрике “Студента” и “Младости”, књижевне листове и часописе “Видици”, “Гледишта” и “Књижевни гласник”.

Од 1970. као новинар и уредник дневног листа “Политике” писао је о позоришну, телевизијску и радио-критику, а од 1985. до 2004. био је стални филмски критичар тог листа.

Од 2004. до 2017. године био је филмски критичар и културни коментатор дневног листа “Блиц”.

На конкурсу Морава-филма /Београд/ добио је највишу награду за најбољу југословенску филмску критику 1977. године.

Добитник је још низа награда, међу којима су “Милан Богдановић” за 1981. годину за најбољу новинску књижевну критику у новинама, на радију и ТВ, “Душан - Дуда Тимотијевић”, коју додјељује недјељни лист “ТВ новости”, за најбољу телевизијску критику у југословенским медијима у 1984. години, “Златно перо”, коју додјељује Институт за филм у Београду.

Добитник је и награда за најбољу филмску критику у југословенским медијима у 1988. години и Златни беочуг града Београда 2000. године за трајни допринос култури.

Био је један од оснивача и први предсједник Суда новинске части у Независном удружењу новинара Србије /НУНС/, члан Српског књижевног друштва и српског Пен-Центра, Међународне асоцијације филмских критичара Фипресци /Минхен/.

Био је члан међународних жирија на филмским фестивалима у Кану, Берлину, Венецији, Монреалу, Бечу, Минхену, Кракову и Монпељеу. Током 70-их и 80-их, у два мандата био је члан НИН-овог жирија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана