Преминуо Душан Чкребић

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Бивши високи српски функционер и предсједник Предсједништва Републике Србије Душан Чкребић преминуо је у четвртак, 7. априла, саопштио је данас СУБНОР Србије.

Телеграме саучешћа породици Душана Чкребића упутили су предсједник Србије Александар Вучић, као и предсједник СУБНОР-а Србије генерал - мајор Видосав Ковачевић, наводи се у саопштењу.

Душан Чкребић рођен је 7. августа 1927. године у Нишу.

Учествовао је као добровољац на Сремском фронту, као и у завршним операцијама за ослобођење Југославије у Трећем крагујевачком батаљону Прве пролетерске ударне бригаде, а из рата се вратио одликован Орденом за храброст и официрским чином.

Дипломирао је 1953. на Електротехничком факултету у Београду, а ужа струка му је била електро-енергетика.

Био је подсекретар у Републичком секретаријату за привреду, при чему се посебно бавио енергетским развојем Србије, а био је и предсједник Привредне коморе Србије.

Током политичке каријере био је и предсједник Извршног вијећа СР Србије (1974-1978.), предсједник Скупштине СР Србије (1978-1982), предсједник ЦК Савеза комуниста Србије (1982-1984.) и предсједник Србије (1984-1986.).

Чкребић је носилац више домаћих и страних одликовања, међу којима Југословенског ордена заслуга за народ са златном звијездом, као и највишег ордена Српске православне цркве Орден Светог Саве првог степена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана