Преминуо академик Мирослав Гашић, један од најистакнутијих српских хемичара

Срна
Foto: Агенције

Београд - - Један од најистакнутијих српских хемичара, академик Мирослав Гашић преминуо је данас у Београду у 90. години, саопштила је Српска академија наука и уметности /САНУ/.

Гашић је био редовни члан Одјељења хемијских и биолошких наука САНУ, а посебан допринос дао је изучавању хемије природних производа. Дипломирао је на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду, гдје је и докторирао 1964. године, а постдокторске студије завршио је при Вустерској фондацији за експерименталну биологију у Шрузберију у САД и на Калифорнијском Универзитету у Лос Анђелесу.

Гашић је био редовни професор на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду, као и шеф Катедре за органску хемију. За дописног члана САНУ изабран је 1985. године, а за редовног 1994. Био је секретар Одјељења хемијских и биолошких наука САНУ, члан Предсједништва САНУ и члан Савјета Галерије САНУ.

Осим тога, академик Гашић био је предсједник Српског хемијског друштва од 1997. до 2001. године и Уније хемијских друштава Југославије, као и члан Међународне уније за чисту и примијењену хемију, Америчког хемијског друштва и Њемачког хемијског друштва. Аутор је више од 90 научних чланака у међународним научним часописима првенствено о природним производима мора, есенцијалних уља, органских реакција и друго.

За успјешан вишегодишњи научно-истраживачки рад добио је бројне награде и признања, међу којима су Октобарска награда града Београда 1988. године, Орден рада са црвеном заставом 1988. године, Медаља Српског хемијског друштва за трајан и изванредан доприрнос науци 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана