Преминула некадашња министарка Братислава Буба Морина

Танјуг
Foto: Агенције

НИШ- Некадашња министарка Братислава Буба Морина преминула је ноћас у Нишу у 76. години.

Рођена је у Нишу 1947. године, гдје је завршила основну школу и гимназију, а завршила је Правни факултет.

Прво је радила у тадашњем Нишком СУП-у, а затим преласком у Београд ради у СИВ-у (Савезном извршном вијећу)

Почетком 80-их година прелази у Приштину и обавља послове у Покрајинском комитету Косова и Метохије. Почетком распада бивше СФРЈ била је заговорник опстанка тадашње Југославије и те своје ставове је артикулисала кроз организацију „Покрет жена за очување Југославије”.

Распламсавањем ратних сукоба на подручју бивше Југославије почетком 90-их година и великим приливом ратом угроженог становништва на територију Србије, Влада Србије именује је за Комесара за избјеглице.

Радила је на збрињавању преко 700 хиљада прогнаних и расељених лица. Касније је обављала функцију министра за бригу о породици у Влади Републике Србије.

Године 1999. била је на функцији Савезног министра за избјеглице и интерно расељена лица и у том периоду се активно бавила допремањем хуманитарне помоћи Србији и СР Југославији.

Посљедњи радни ангажман био је на мјесту савезног посланика у Скупштини СР Југославије. Добитник је многобројних признања за хуманитарни рад од којих треба истаћи награду „Мелина Меркури” која је једно од највећих признања које додјељује Влада Грчке.

Вучић упутио саучешће поводом смрти Бубе Морине

Предсjедник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти Братиславе Бубе Морине, некадашње Савезне министарке за избјеглице и интерно расељена лица.

"Са тугом сам примио вест о смрти Братиславе Бубе Морине, жене која је највећи део политичког ангажмана посветила бризи за прогнане и избегле из ратних подручја бивше Југославије, примивши на себе велики део обавеза за стотине хиљада људи и породица које су спас нашле у нашој земљи.

Памтићемо је као великог и неуморног борца и хуманитарца", навео је Вучић у телеграму и изразио дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима њеног рада, саопштила је прес служба предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана