Премијерно приказан филм "Досије Косово - Жута кућа": Свијет не би требало да остане нијем на ову причу

Танјуг
Премијерно приказан филм "Досије Косово - Жута кућа": Свијет не би требало да остане нијем на ову причу

БЕОГРАД, - Филм "Досије Косово – Жута кућа", заснован на извјештају бившег специјалног извјестиоца Европске комисије Дика Мартија, који је премијерно пирказан синоћ у Београду, према ријечима чланова породица несталих Срба уноси немир и тугу у њихове животе, али и буди наду да ће сазнати судбину најмилијих.

Филм је, како је наведено синоћ, снимљен на основу истраживања Дика Мартија и извјештаја који је усвојен у Парламентарној скупштини Савјета Европе, те Унмиковог документа из 2003. године, у којем су наведене изјаве свједока, бивших припадника тзв. ОВК који су имали директна или индиректна сазнања како о транспортовању Срба у Албанију, тако и о трговини њиховим органима.

У филму који говори о страхотама, пребијањима, мучењима и агонијама кроз које су у посљедњој фази живота прошли отети Срби и Албанци, о вађењу бубрега из лешева, продаји органа, свједочи и француски пуковник Жак Огар који је тада био командант специјалних јединица француског КФОР-а и који је послије онога што је видио тих дана на КиМ напустио француску војску.

-Надгледао сам се свакаквих звјерстава у Африци али то се одиграло у Европи оставило ме без ријечи - рекао је Огар.

Судбине у филму износе Верица Томановић, супруга отетог љекара Андрије Томановића, која је подсјетила и на књигу Карле дел Понте "Лов, ја и ратни злочинци" и Игор Тодоровски, брат младића (28) који је отет са радног мјеста из Ургентног центра у Приштини, а коме, како каже, не може ни свећу да упали.

Приказан је и френетичан смијех шефа француске дипломатије Бернара Кушнера након што су га на КиМ питали о трговини органима и "Жутој кући", када је новинару рекао да мора да иде да се прегледа.

У филму су приказана пребијања и Срба и Албанаца који послије тога нису могли ни да ходају данима и анализе које су им рађене.

Подсјећа се да је Марти описао кроз каву агонију су пролазили отети на самом крају, да су убијани пуцњем у главу, па транспортовани на мјесто где су из лешева вађени органи.

Према извјештају, главни орган којим се трговало по цени од око 45.000 долара, био је бубгрег јер је могао да преживи 24 часа ван тијела, а срце четири.

Зато је кућа у којој је то рађено била близу аеродрома у Тирани и служла је као транизит на путу до друге двије куће.

Аутор филма Слађана Зарић подсјетила је да се није много знало о "Жутој кући", да многи нису вјеровали да је било трговине органима послије јуна 1999. и да је зато жељела да покаже судбину људи, да причајући њихове приче призове те људе у колективно сјећање.

-Ако не причамо о њима они ће поново нестати, причамо о отмицама и нестанцима људи пред 50.000 Кфорових војника, тада је страдало и нестало и убијено више од 1.000 људи, највише Срба, али и 370 Албанаца је убијено - навела је она.

Према њеним ријечима, филм је покушај да те људе и њихове судбине отргнемо од заборава, јер "ако не знамо шта се дешавало нећемо моћи да разумемо шта се данас дешава нити шта ће се десити у будућности".

Зарић је рекла да не очекује бурне реакције међународне јавности јер је филм заснован на извјештају Дика Маријта, након којега је услиједила истрага које је то потврдила.

Додала је да у Албанији и даље негирају извјештај Дика Мартија.

-Ово није пропаганда нити бајка, већ се базира на чињеницама и на извештајима УНМИК-а - истакла је она.

Драгана Мајсторовић, мајка несталог Ивана, који никада није стигао тамо гдје је кренуо из Приштине - у централну Србију да упише четврти разред средње школе, изразила је наду да ће се нешто сазнати о несталима и њиховим судбинама.

-Свет не би требало да остане нем на ову причу, која није бајка ни прича, већ истинит догађај са сведоцима и аргуметованим подацима - рекла је она за Танјуг.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић оцијенио је као добро то што је снимљен филм "Жута кућа".

-Добро је да је трагедија и једна неиспричана прича испричана, да се неко одважио да уради тако тешку тему, која може помоћи да дођемо до више информација о страдањима наших људи, не само у Албанији већ и широм КиМ - рекао је Одаловић.

Како каже, тема је тешка и оптерећујућа.

-Крајње је време да процес добије на замаху, да добијемо нови простор, нову снагу и ветар у леђа, да ово бреме полако скидамо са породица, да расветлимо судбине несталих да породице нађу мир и спокој - рекао је Одаловић.

Премијери филма снимљеног у сарадњи РТС и МУП-а Србије у Палати Србија, присуствоваил су предсједник парламента Владимир Орлић и министри Ивица Дачић, Маја Гојковић, Дарија Кисић, Бранко Ружић, Томислав Жигманов, Братислав Гашић, Зоран Гајић, Даница Грујичић, Ђорђе Миличевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, представници СПЦ, савјетници, породице жртава, као и несталих.

Филм је синоћ приказан и на РТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана