Премијер Србије најавио завршетак прве дионице Моравског коридора за 2022. годину

Срна
Премијер Србије најавио завршетак прве дионице Моравског коридора за 2022. годину

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић најавила је да ће прве дионице Моравског коридора - првог дигиталног ауто-пута у Србији Појате - Прељина бити завршене већ 2022. године.

“Читавом дужином имаће најсавременију телекомуникациону инфраструктуру. То ће омогућити да читав овај део Србије има бољу интернет везу и генерално телекомуникациону инфраструктуру него што у овом тренутку имају Београд и Нови Сад”, рекла је Брнабићева у обраћању новинарима.

То ће, истакла је, додатно омогућити лакше довођење страних инвеститора, али и отварање научно-технолошких паркова, те пружити подршку постојећем таквом парку у Чачку.

“Ово је први, али не и последњи. Припремамо закључак који ће омогућити да претварамо све наше ауто-путеве у дигиталне”, рекла је Брнабићева.

Брнабићева је данас посјетила радове на изградњи Моравског коридора на дијелу Појате-Крушевац и на градњи моста преко Јовановачке ријеке и пруге, који ће бити дуг скоро 500 метара и имати 15 стубова.

Моравски коридор биће дуг 112 километара и повезаће три округа - Расински, Рашки и Моравички, односно све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању, са Коридорима 10 и 11.

Моравски коридор чиниће три деонице: Појате-Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац-Адрани дужине 53,88 километара и Адрани-Мрчајевци-Прељина дужине 30,66 километара.

Дуж ауто-пута биће положени најсавременији оптички и дигитални каблови, станице за бесплатан вај-фај интернет и примијењено најмодерније управљање саобраћајем.

Ауто-пут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана