Прелази блокирани, Срби поручују: Нећемо се повући док нам захтјеви не буду испуњени

ГС
Foto: N1

КОСОВО И МЕТОХИЈА – Сви административни прелази између Косова и Метохије и централног дијела Србије – Мердаре, Јариње, Брњак су блокирани као реципроцитет мјери премијера привремених приштинских институција, изјавио је предсједник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић.

Ројевић је рекао да су се вечерас грађани окупили на сред пута Рудница – Јариње, неколико километара од административног прелаза Јариње, гдје су раширили транспарент са девет захтјева чије испуњење траже.

- Ту ћемо остати до испуњења наших захтјева, поручио је Ројевић, те појаснио да грађани захтијевају да се такозвана косовска полиција и њене специјалне јединице Росу одмах повуку са сјевера Косова и Метохије и да се врате институције, јер припадају Србима.

Он је истакао и да су захтјеви Срба да се поштује Резолуција 1244, да КФОР преузме своју улогу и изврши задатак по којем је ангажован на Косову и Метохији, а не да гледа како Аљбин Курти избацује Србе из српских општина и из српских институција и односи документацију.

- Ако уопште постоји Резолуција 1244 и ако постоје било какви међународни споразуми, ако постоји и КФОР, онда не разумијемо како то да Резолуција 1244 и КФОР за Куртија не постоје? упитао је Ројевић.

Према његовим ријечима, очигледно је да се не поштују правила ЦЕФТА.

- Ако они то не поштују, онда нема потребе ни ми да то поштујемо, поручио је Ројевић.

Он је рекао за Танјуг да се на административним прелазима пропуштају хитне службе, грађани Србије и аутомобили са српским таблицама, али теретна возила не могу да прођу ка централној Србији, нити на Косово и Метохију.

Према његовим ријечима, преко прелаза нема протока робе, јер теретни камиони не могу да пролазе.

Ројевић је додао да је блокирана и Кула у Црној Гори, између Рожаја и Пећи, гдје су чланови из Удружења из Црне Горе, који су се солидарисали са Србима са Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана