Преговори Београда и Приштине: У Вашингтону о инфраструктурном пакету вриједном више стотина милиона евра

Срна
Преговори Београда и Приштине: У Вашингтону о инфраструктурном пакету вриједном више стотина милиона евра

БЕОГРАД - Међу темама дијалога предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија 4. септембра у Вашингтону, биће и инфраструктурни пакет вриједан више стотина милиона евра, а могуће је да буде потписано и писмо о намјерама, које би могло ударити темеље наставку дијалога, сазнаје "Политика".

Како наводи лист, економско повезивање два дијела Србије и уклањање трговинских баријера биће тема састанка делегација Београда и Приштине, којима ће у Бијелој кући посредовати специјални изасланик америчког предсједника Ричард Гренел.

"Политика" пише да би писмо о намјерама, које би могло бити потписано на крају дијалога Вучића и Хотија, уз посредовање Гренела, представљало корак ка стварању економске уније и надовезало би се на иницијативу "мали шенген", чија је основна замисао стварање регионалне економске зоне, што је договорено и у оквиру Берлинског процеса.

Ахилова пета могућег договора, како наводи лист, јесте његова примјена јер приштински преговарачи имају веома трусну, нестабилну, политичку ситуацију и питање је да ли би њихов потпис био јш један у низу споразума који је Приштина ратификовала, а није реализовала.

Сусрет у Вашингтону прво је био планиран за 2. септембар, али су се у петак појавиле информације да би могао бити одгођен, а ту моућност није искључио ни предсједник Србије Александар Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана