Преговара се о производњи "Спутњика лајт" у Србији

Срна
Преговара се о производњи "Спутњика лајт" у Србији

БЕОГРАД - Директор руског Националног истраживачког центра за епидемиологу и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург рекао је да се воде разговори о покретању производње руске вакцине против вируса корона "спутњик лајт" у Србији, али да је прерано да се откривају детаљи.

"Увјерени смо да српски вирусолози са Торлака могу да дају значајан допринос његовој глобалној производњи", рекао је Гинцбург, наводећи да је изузетно поносан на сарадњу "Гамалеје" са Србијом, посебно са Институтом за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Он је подсјетио да је Србија била једна од првих земаља у свијету које су користиле вакцину "спутњик ве", међу првима је започела производњу и до данас произвела два милиона доза.

Гинцбург је навео да "спутњик лајт", који се препоручује за трећу дозу вакцине, појачава друге вакцине и њихову ефикасност и изазива јачи одговор антитијела и Т-ћелија.

"жСпутњик лајтж је одлично рјешење због дуготрајнијег имунитета и потврђене безбједности", изјавио је за београдску "Политику" Гинцбург, који је и члан Руске академије наука.

Он је позвао све произвођаче да започну глобална упоредна испитивања на "спутњику лајт" и другим "појачивачима", како би ограничили даље ширење мутација вируса корона, јер је то најбољи начин да се убрза излазак из пандемије.

Ова једнокомпонентна верзија "спутњика ве" брзо добија глобално признање, а недавно се, истакао је Гинцбург, и Индија придружила земљама које су одобриле употребу ове вакцине, а има их више од 30.

Када је ријеч о вакцини у виду спреја за нос, он је напоменуо да се завршавају клиничка испитивања, а након што буде регистрована, могла би да се користи успјешно за ревакцинацију јер би била посебно ефикасна против веома преносивог омикрон соја и пружала додатну баријеру.

Гинцбург је рекао да су, што се тиче одобрења "спутњика ве" од Свјетске здравствене организације, сва потребна документа предата и очекује се завршни преглед, али је увјерен да је регистрација у СЗО неизбјежна јер су ефикасност и безбједност ове вакцине потврђене.

Он је навео да је ова вакцина потпуно безбједна, без озбиљних нежељених ефеката попут миокардитиса, упале срчаног мишића, који су повезивани са неким другим платформама вакцине.

Гинцбург је рекао да сва постојећа истраживања потврђују да "спутњик" нуди врхунску заштиту од вируса корона и свих његових познатих мутација, укључујући и омикрон сој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана