Представници земаља чланица Савјета безбједности УН: Вратити се дијалогу под окриљем ЕУ

Танјуг
Представници земаља чланица Савјета безбједности УН: Вратити се дијалогу под окриљем ЕУ

ЊУЈОРК - Представници земаља чланица Савјета безбједности Уједињених нација вечерас су, током седнице на којој се разматра шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на КИМ, позвали Београд и Приштину да се врате дијалогу под окриљем Европске уније.

Представник Кине рекао је да Кина подржава Београд и Приштину у постизању обострано прихватљивог рјешења у оквиру Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, кроз дијалог и консултације и нагласио да би у том процесу требало у потпуности да се поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Србије.

"Не би требало да постоје двоструки стандарди", рекао је он.

Он је рекао да је позициија Кина о ставу према КиМ консзистентна и јасна и истакао да је успостављање Заједнице српских општина важна компонента Бриселског споразума. 

Указао је и да се на сјеверу КиМ биљеже учестали насилни безбедносни инциденти, што изазива велику забринутост и поручио да се Кина противи једностраним акцијама приштинских власти, које подижу тензије и погоршавају сукобе. 

 "Позивамо их да се врате на прави пут дијалога", рекао је он и поручио да би требало да се испуне све обавезе и уклоне препреке за наставак дијалога.

Подсјетио је да је прије 20 година на територији КиМ био "трагичан рат", а да је прије 100 година оно што се догодило на Балкану промијенило ток историје. 

"Свијет је већ у хаосу, не би требало додати Косово томе", навео је он и додао да међународна заједница треба да ради на томе да одржи безбjедност, мир и стабилност на КИМ, а да је Кина спремна да ради са свим странма

Представник САД поновио је посвећеност САД одржавању стабилности на Западном Балкану и поручио да САД снажно осуђују насиље које су, како је навео, извели наоружани нападачи 24. септембра на сјеверу КиМ.

Он је оцијенио да је "напад 24. септембра открио директну пријетњу по безбједност косовских грађана и угрозио особље НАТО и ЕУ" и затражио пуну одговорност извршиоца у складу са владавином права. 

Представник САД је рекао да појединци треба да буду изручени или кривично гоњени. 

"САД блиско сарађују са партнерима из ЕУ и НАТО како би помогли да се одржи мир на сјеверу Косова и како би одвратили од ескалационих мјера обје стране", рекао је он. 

Он је позвао Београд и Приштину да се одмах врате дијалогу под окриљем ЕУ и предузму конкретне кораке за напредак.

"Важно је да напредују у примјени свих обавеза из дијалога. САД настављају да подржавају дијалог који се води под посредством ЕУ, то је најбољи пут за решавање питања између Србије и Косова", рекао је он и додао да ће САД остати блиско ангажоване у подржавању рада својих европских партнера. 

Поздравио је и повећан број и видљивост НАТО Снага на КИМ и затражио да се укине мисија Унмика. 

Замјеница сталног представника Француске у Савјету безбједности Уједињених нација Натали Естивал-Броудхерст рекла је вечерас да Београд и Приштина морају што пре да се врате за преговарачки сто и дијалог под окриљем Европске уније.

"Политичка ситуација се погоршава на Косову, посебно у посљедњих шест мјесеци. Догађаји од 24. су само посљедњи примјер. Француска осуђује те инциденте, и нада се да ће одговорни бити изведени пред лице правде. Србија и Косово морају безусловно да се врате дијалогу под окриљем ЕУ да би нормализовали односе. Очекујемо од страна да ће поштовати своје обавезе и имплементирати све одредбе из ранијих споразума", рекла је Естивал-Броудхерст. 

Она је рекла да Француска очекује и формирање Заједнице српских општина, као и учешће грађана са сјевера на локалним изборима.

"Француска жели Запани Балкан у ЕУ што прије је могуће. Потребно је помирење, владавина закона на Косову. Француска остаје привржена нормализацији односа Србије и Косова. Несугласице се могу ријешити само мирно, уз обострано поштовање и дијалог", поручила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана