Представљен оловни печат великог жупана Стефана Немање

Срна
Представљен оловни печат великог жупана Стефана Немање

БЕОГРАД - Историјски музеј Србије представио је данас изузетну драгоцјеност - оловни печат великог жупана Стефана Немање из друге половине 12. вијека који је откупљен од аукцијске куће "Артемиде асте" из Сан Марина.

Директор Историјског музеја Србије Душица Бојић је рекла да ће печат бити трајно изложен током љета чим буде обезбијеђена адекватна витрина за његово чување.

Она је навела да печат има огромну вриједност за српску историју. Бојићева је истакла да су за печат били заинтересовани многи и да се на аукцију пријавило 70 колекционара, али да су и власник аукцијске куће и власник печата процијенили да печат требају да продају Историјском музеју Србије.

"Почетна понуда за откуп била је 1.000 евра. Када је достигао цену од 8.500 евра, морали смо заједно са заступником да се укључимо.

Написали смо три званична писма на меморандуму и послали аукцијској кући Артемида асте. Одговорено нам је да ће да питају власника печата Грка да ли жели да нам прода.

Онда смо се цењкали. Власник је хтео да нам прода печат за 12.000 евра. Ми смо пристали", рекла је Бојићева на конференцији за новинаре. Одговарајући на питање да ли у страним колекцијама има још за српску историју важних предмета, Бојићева је рекла да се не зна шта је све изнесено из земље која је била 500 година под Турцима.

"Ми немамо ниједну круну, немамо сачувано ниједно жезло, сем оног у манастиру Милешева за које се сматра да је жезло Светог Саве. Све што имамо налази се у манастирским ризницама", рекла је Бојићева. Историјски музеј је представио и златник од 20 динара краља Милана Обреновића, искован 1882. године, када је Србија проглашена за краљевину. Златник су Историјском музеју Србије поклонили Невена и Саша Димитријевић.

Након што буду направљене посебне витрине, грађани ће моћи да виде оба драгоцјена културно-историјска предмета у оквиру изложбе "Чекајући сталну поставку", која је недавно отворена у Историјском музеју Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана