Представљен извјештај о Космету; Дачић: Или поштујте или укините Резолуцију 1244

GS
Foto: Arhiva

Пред Савјетом безбједности Уједињених нација представљен је извештај о стању на Косову и Метохији.

Србију коју представља министар спољних послова Ивица Дачић нагласио је да Србија никад неће признати самопроглашено Косово и позвао на примјену или укидање Резолуције 1244.

Дачић је рекао да је са друге стране договорима из Брисела од 27. фебруара и Охрида од 18. марта, уз посредовање Европске уније, очуван моментум у покушајима нормализације односа.

Дачић је истакао да је пре свега неопходно да се сви досадашњи договори, још од Бриселског споразума, који је потписао пре 10 година заједно са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, досљедно и у потпуности спроведу.

Такође, истиче, потребно је да се што прије формира Заједница српских општина, јер је то једини могући механизам заштите права и безбједности српске заједнице на КиМ.

Руски амбасадор при УН, Василиј Небезја рекао је да се Русија залаже за договор Београда и Приштине на основу Резолуције 1244, који мора да одобри Савјет безбједности УН.

Замјеник кинеског амбасадора при УН Генг Шуанг упозорио је на сједници Савјета безбједности УН посвећеној раду УНМИК-а на недавне етнички мотивисане инциденте, наводећи да је неопхподно спријечити да се такви инциденти дешавају у будућности.

Он је поздравио улогу УНМИК-а, наводећи да се значај ове мисије у изградњи мултиетничке сарадње и другим областима друштва не могу замијенити.

Представник Бразила рекао је да ова држава подржава и подсјећа на значај формирања Заједнице српских општина у складу са бриселским споразумом.

Такође, Бразил сматра да је потребно поштовати културно историјско насљеђе и слободу кретања.

Француска и Велика Британија указале су данас пред Савјетом безбједности УН да је од изузетне важности формирање Заједнице српских општина, да се мора избјећи ескалација ситуације, а указано је и на потребу да се преиспита рад Унмика.

Француска сматра да је формирање Заједнице српских општина од изузетне важности и о томе је у претходном периоду обавијестила највише представнике власти у Београду и Приштини, рекла је Замјеник француског амбасадора при УН Натали Естивал-Броадхурст.

Следећи критични тренутак процеса, чији је кључни део договор из Охрида, јесте успостављање Заједнице српских општина, рекао је представник САД.

Амерички представник је такође рекао да је "време за УН да пронађе одговарајућу улогу за УН на Косову".

- Сматрамо да је ова мисија одавно испунила свој мандат - рекао је амерички дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана