Предсједник Вучић прогласио ванредно стање

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић прогласио је вечерас ванредно стање на територији цијеле Србије.

Вучић је на прес конференцији рекао да одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах.

"Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, опакок, који наша земља мора да победи", поручио је Вучић у обраћању, након више састанака са надлежнима у току дана.

Вучић је истакао да је борба пред нама - борба за оне који су стварали, градили ову земљу, за родитеље, наше старије, али и за будућност наше Србије.

"Наши родитељи, старији изградили су наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што у нашој земљи имамо данас. Они су сада, пре свега, нападнути и мроамо да урадимо шве што можемо да тим дивним људима помогнемо", рекао је Вучић.

Он је истакао да је и до сада урађено много и посебно захвалио љекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање, да помогну држави и народу.

"После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољен дисциплине у разумењу порука које смо слали, на основу писма које је мени и влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. Одлука гласи да се проглашава ванрдно стање на територији и оно ступа на снагу у овом тренутку", рекао је Вучић.

Од сутра нема школе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на територији цијеле државе проглашено ванредно стање због вируса корона, а од сутра нема школе.

"Обавештавам вас да смо донели одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. Дакле од овог секунда имамо ванредно стање", рекао је Вучић током обраћања након састанка Кризног штаба посвећеном обољењу од вируса корона и посљедица које је изазвао по привреду.

Одлуку о проглашењу донијели су предсједници Србије, Народне скупштине и Владе Србије.

"То одлуку о ванредном стању нисмо донели лако. Данас је вероватно најгори дан у Европи након Другог светског рата", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија од данас у рату против невидљивог противника у којем мора да побједи, да је ово битка за старе и болесне, који су, како је рекао, мета овог жестоког напада.

Вучић је истакао да је одлука о проглашењу ванредног стања донесена због грађана Србије.

Вучић је истакао да од сутра нема школе, факултета, вртића у Србији, односно све се затвара, нема тренинга, спорта, теретана, након чега ће објекти бити дезинфиковани, а ограничиће се и рад ресторана, кафана и других угоститељских објеката,

Вучић је напоменуо да школе неће бити до краја године, а школски програм емитоваће се преко телевизијских канала РТС3 и РТС Планета.

Предсједник Србије подсјетио да је данас евидентирано још двоје новообољелих од вируса корона и да их је сада укупно 48 заражених.

"Тренутно се две особе међу оболелима од коронавируса налазе на респираторима и они су у тешком стању. Остали су добро и стабилно", рекао Вучић.

Од сутра болнице у којима се лијече обољели од вируса корона чуваће Војска. Полиција ће спроводити надзор над онима који су под излоацијом, а казна за кршење је три године затвора.

Вучић је истакао да ће Србија морати да се дисциплином избори против вируса корона, те да је неопходно да старији од 65 година не излазе напоље.

Вучић је истакао да Србија има довољно залиха хране, да брашна има за наредних 12 мјесеци.

Ограничена је висина цијена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана