Предсједник Савјета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" о повратку на наставу

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Врата школе "Владислав Рибникар" отворена су само за ученике од првог до четвртог разреда који часове имају у продуженом боравку, а иако је било најављено да ће и остали ученици од сутра бити у клупама, предсједник Савјета родитеља у тој школи Игор Ђорђевић рекао је да још није потпуно одлучено да се повратак у школу деси сутра.

Свакако било сутра или неког другог дана то неће бити настава, истакао је Ђорђевић за РТС и додао да ће настава почети када дјеца и наставници процјене да је за то дошло вријеме.

Игор Ђорђевић је навео да је препорука Министарства просвјете и стручних људи да дјеца крену у школу, да се разговара са дјецом и да се њихови страхови побиједе тако што ће доћи у школу.

"Препорука Министарства такође је да сва она деца која нису спремна остану код куће, наставе да разговарају са родитељима и да лагано победе своје страхове и да свако дође назад у школу онда када је спреман за то", казао је Ђорђевић.

Истакао је да се већина родитеља сагласила са тиме да имају право да одлучују када ће своје дјете послати у школу.

"У недељу смо имали ванредни састанак Савета родитеља на коме су поред званичних представника Савета родитеља присуствовали и други заинтересовани родитељи. Чула су се најразличитија мишљења, заиста је свако имао право да изрази свој став по питању повратка деце у школу и оно што је био један доминантан став је да деца што пре треба да крену у школу", навео је Ђорђевић.

Указао је да је било различитих мишљења када је ријеч о моделу по којем треба да се крене у школу и простора, да ли се вратити назад у исту зграду, али да је мишљење свих родитеља било да треба што прије да се крене у школу.

Додао је и да је мишљење стручњака из најеминентнијих установа које се баве менталним здрављем да школа "Владислав Рибникар" треба да буде мјесто повратка.

На питање шта кажу дјеца и како она размишљају, Ђорђевић је казао да је то кључно питање.

"Чини ми се да многи од нас не питају децу, него изражавају своје страхове, анксиозности, оправдане страхове да кажем, јер је свако то дете је наше највеће благо које пошаљемо овде. Могу да кажем у име свог детета и у име деце из њеног окружења са којима сам имао прилику да разговарам – они су спремни за повратак и једва чекају да се врате овде да виде своје наставнике и да их загрле и да поделе са њима бол и тугу", рекао је Ђорђевић.

Поручио је да треба да се чују дјеца и да она буду та која ће да одлуче када ће да се врате.

Четири полицајца, више него у другим школама у Србији, обезбјеђују школу у којој је ученик седмог разреда убио осморо школских другара и школског чувара.

Помоћ и подршку ђацима ове школе и свих школа у Србији, родитељима, али и наставницима, пружају психолози и психијатри Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију КЦС, бројне друге здравствене установе и удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана