Предсједник Египта почасни доктор Универзитета у Београду

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Предсједник Египта Абдел Фатах ал Сиси, који данас завршава званичну тродневну посјету Србији, постао је почасни доктор наука Универзитета у Београду (УБ).

Диплому му је на данашњој свечаној промоцији у Ректорату уручио председник Савета УБ Александар Поповић.

Предсједник Египта је поручио да му је част да буде дио УБ, за који је навео да је частан Универзитет.

Сиси је навео да се поноси односима Србије и Египта, истичући да те релације датирају још из давних дана.

Он је говорио и о свјетским проблемима, попут климатских промјена и истакао да ће у Египту у новембру бити одржана глобална конференција посвећена управо том проблему.

"Желимо да циљеви буду остварени, не само слово на папиру. Имамо подршку водећих земаља у свијету", рекао је ал Сиси.

Египатски предсједник је нагласио да та земља има потенцијал да рјешава безбједност и додао да се ради на томе да се спријечи сваки облик тероризма и да Блиски исток буде мирна територија.

Ал Сиси се осврнуо и на рат у Украјини и изразио наду да ће ускоро наступити мир у свијету.

Абдел Фатах ал Сиси на власти је у Египту од 2014. године и он је први египатски предсједник који је након 35 година дошао у званичну посјету Београду.

Универзитет у Београду додијелио му је почасни докторат, на приједлог Факултета безбједности, за изузетан допринос у регионалној и глобалној безбједности, као и за активно ангажовање на унапријеђењу сарадње између Египта и Србије у академској сфери - Универзитета у Београду и Универзитета у Каиру.

Продекан за науку Факултета безбједности Борис Кордић као кључне дијелове образложења предлога тог факултета о додјељивању почасног доктората предсједнику Египта, навео је да се његови ставови значајно унаприједили регионалну безбједност на Блиском истоку, као и у ширем окружењу.

"Ставови предсједника ал Сисија засновани су на идеји о укидању војног присуства на Блиском истоку, а централни аспект унапређења безбједности представља свеобухватни приступ у борби против тероризма заснован на супротстављању свим друштвеним, економским, идеолошким и вјерским узроцима", поручио је Кордић.

Он је рекао и да је Египат био носилац иницијатива у Савету безбједности које су резултирале усвајањем резолуција 2354 и 2370, које се односе на борбу против терористичке пропаганде и спречавање наоружавања терориста.

Такође, Кордић је истакао да се ал Сиси активно ангажовао на унапређењу сарадње Египта и Србије у различитим областима, а посебно у академској сфери.

Свечаној промоцији присуствовали су и министар просвете Бранко Ружић и шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана