Предсједница ЕП: Потребан Прајд, писала сам властима у Србији

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ - Предсједница Европског парламента Роберта Метсола објавила је данас да је властима у Србији упутила писмо поводом одлуке да се забрани одржавање шетње заказане за 17. септембар у оквиру Еуропрајда.

"И даље нам је потребан Прајд. Превише људи живи у страху. Постоји превише дискриминације", навела је Метсола на Твитеру.

Она је навела да би људи у Европи требало да живе како желе, да воле кога желе да воле, и да буду оно што желе да буду.

"Писала сам властима Србије како бих пренијела снажну поруку од толико много европских посланика о Европрајду", навела је Метсола.

Посланици Европског парламента упутили су 31. августа писмо предсједнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић у којем су позвали власти да омогуће одржавање Европрајда у септембру у Београду.

У писму које је иницирала интерпарламентарна група за LGBTQ+ права се наводи да је Парада Поноса "мирно оруђе за политичко заговарање и један од начина на који се кристалише универзално право на слободу изражавања и мирног окупљања", пренио је тада Јуропијан Вестерн Балканс.

У писму, које је потписало 145 посланика ЕП, наводи се да обавезе Србије у оквиру Савјета Европе подразумевају да државе чланице "треба да обезбиједе спровођење закона и предузму одговарајуће мере да заштите учеснике мирних демонстрација у корист људских права".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана