Предато више од 26.000 комада оружја, настављено разоружање Србије

Срна
Ана Брнабић
Foto: Танјуг | Ана Брнабић

БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је у Србији до сада предато 26.339 комада оружја и прегледано 25 стрељана, те да је држава одлучна да настави са разоружавањем и свим мјерама које су донесене након двије трагедије у Србији, како би се створило што безбједније окружење за све.

Брнабићева је навела да ће до краја године бити ангажовано 1.200 нових полицајаца, а да ће доћи и до значајне промјене у законодавству.

- Уследиће промена свих закона који ће допринети имплементација мера. Пре свега то се односи на Кривични закон и измене закона о малолетним лицима - рекла је Брнабићава која је посланицима Народне скупштине данас представила извјештај Владе о безбједносној ситуацији након масовних убистава у Основној школи “Владислав Рибникар” и на подручју Смедерева и Младеновца.

Брнабићева је рекла и да од сутра стартује платформа “Чувам те” - нови систем за превенцију вршњачког насиља.

- Поред видео-снимака, са предавањем на различите теме у вези са безбедношћу и вршњачким насиље, на платформи Чувам те, креиран је систем за пријаву насиља који ће користити грађани, надлежни органи и установе - навела је премијерка Србије.

Она је истакла да ће на једном мјесту, преко Тријажног тима који је успостављен у оквиру Министарства за информисање и телекомуникације, сви надлежни органи пратити сваку пријаву насиља према дјетету и ток њеног рјешавања.

- Статус пријаве ће бити доступан у сваком тренутку, а и грађани ће моћи да подносе пријаве Тријажном тиму, прате ток и исход - рекла је Брнабићева.

Она је захвалила свима који су одговорно приступили овој озбиљној теми, наглашавајући да јој је жао што се опозиција у Народној скупштини данас опредијелила за “перформанс и пријетње”.

- Мислим да се борба против насиља не води на Газели, већ се води речима у скупштини, пред очима свих грађана наше земље - поручила је она.

Брнабићева је рекла да се нигдје у свијету није десило оно што се десило у Србији након Врачара и Младеновца, а то је да се трагедија политизује.

- То су ствари око које се друштво треба ујединити - рекла је она.

Посланици дијела опозиције су, током обраћања Ане Брнабић, устали држећи у рукама монтирану фотографију, коју је она раније објавила на Инстаграму – са натписом “Шта је смешно”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана