Предато 1.300 комада оружја, 45.600 комада муниције и 83 експлозивне направе

Танјуг
Предато 1.300 комада оружја, 45.600 комада муниције и 83 експлозивне направе

БЕОГРАД - Потпуковник полиције Дејан Милојевић изјавио је да је данас до 15 часова на територији Србије предато нешто више од 1.300 комада оружја, 45.600 комада миниције, као и 83 експлозивне направе.

“Те бројке представљају целокупну количину предатог оружја не само нелегалног, већ и легалног и оног које потиче из оставинских расправа”, рекао је Милојевић за ТВ Танјг.

Потпуковник је нагласио да је и један комад нелегалног оружја сувишан и изразио задовољство данашњим одзивом грађана.

“Очекујем да грађани озбиљно схвате ситуацију имајући у виду трагедију која је погодила Србију, циљ МУП-а је да се смањи број нелегалног оружја”, рекао је Милојевић и апеловао на грађане да искористе добијену прилику.

Подсјетио је да је налог издао министар унутрашњих послова Братислав Гашић и да ће позив важити до 8. јуна.

Према ријечима Милојевића, процедура је једноставна, сви који имају нелегално, али и легално оружје, а које не желе, могу да га предају одласком у полицијску станицу или позивом па ће припадници полиције доћи да га преузму.

“Грађани неће имати никакве последице, било да је оно нелгално, или његово држање законом није дозвољено - минско експлозивне нарпаве, аутоматске оружје, ...”, рекао је Милојевић.

На питање шта подразумијевају рестриктивне мјере, које ће се предузимати ако се грађани не одазову позиву и не предају оружје до 8. јуна, Милојевић каже да слиједи пооштравање казни за држање нелегалног оружја.

“Они гађани који не искористе предвиђени период сусретаће се са много оштријим санкцијама него што су сада предвиђене. По новом закону биће измене и у поступку добијања дозовла за држање оружја са посебним акцентом на чување оружја, сви грађани ће бити у обавези да прођу низ здравствених и теренских провера”, навео је он и подсетио да неке од тих одредби постоје у закону али ће сада бити пооштрене.

Нагласио је да ће бити детаљније контроле о начину чувања оружја и подсјетио да се оружје може предати сваки дан од седам до 19 сати без икаквих санкција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана