Прецизиран начин употребе и истицања заставе Србије

Срна
Прецизиран начин употребе и истицања заставе Србије

БЕОГРАД - Влада Србије усвојила је данас Закључак о примјени одредаба Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије који предвиђа да је истицање државне заставе и народне заставе у свим пригодним приликама слободно уколико се поштују законска правила која штите достојанство Србије.

Овим документом отклањају се одређене недоумице у примјени Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије.

Посебно је наглашено право и могућност свих грађана и правних лица да потпуно слободно користе, употребљавају и истичу како државну, тако и народну заставу Србије у свим приликама за које сматрају да су пригодне.

То могу несметано да раде на свим стамбеним објектима и другим приватним просторима који се користе у пословне сврхе и обављање дјелатности, али под условима и на начин утврђеним тим законом.

Прецизирано је да се морају поштовати правила која штите достојанство Србије, а односе се на истицање заставе Србије са другим заставама, да на застави не смије ништа да се испише, односно упише нити она може да се мијења, да застава не може да се користи као робни или услужни жиг, нити као било који други знак за обиљежавање робе или услуге.

Застава не смије да буде истакнута уколико је оштећена или је изгледом неподобна за употребу и не може да се излаже на начине који су забрањени - не може се истицати тако да додирује тло, нити као подлога, подметач, простирка, завјеса или драперија, саопштено је из Владе Србије.

Заставом, такође, не могу да се покривају возила или други предмети, нити могу да се украшавају конференцијски столови или говорнице, осим у форми стоне заставице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана