Познато како ће изгледати први дан нове сколске године у ОШ "Владислав Рибникар"

Танјуг
Познато како ће изгледати први дан нове сколске године у ОШ "Владислав Рибникар"

БЕОГРАД - За само три дана почиње нова школска година, када ће се ђаци у основним и средњим школама у Србији вратити у своје клупе, па исто тако и у ОШ "Владислав Рибникар", у којој се 3. маја догодио масовни масакр, када је убијено деветоро ђака и чувар школе, а још њих шесторо је тешко рањено.

За наставнике и учитеље "Рибникара" школска година је почела 21. августа, као и за стручњаке Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих који помажу наставном особљу. Предсједник Савјета родитеља Игор Ђорђевић каже да је све спремно за повратак у школу, иако их и наредних дана очекују даљи радови на реконструкцији школе.

– Радови у тој првој фази се завршавају и биће готова до 1. септембра, када ђаци крећу у школу. Нажалост, ми ћемо и цијели септембар имати радова на дијелу дворишта које је уједно кров спортске сале зато што је то накнадно уговорено и рок за завршетак тих радова је 1. октобар. Али је усклађено тако да то неће сметати одвијању наставе, осим што ће бити мало ‘проблематично’ због одржавања часова у септембру, али ми се надамо лијепом времену и да ће дјеца, стога, бити напољу – објашњава Ђорђевић.

Што се тиче традиционалног пријема првака, Ђорђевић додаје да се, за разлику од других школа, пријем првака у Основној школи „Владислав Рибникар" деценијама уназад обиљежава 31. августа.

– Дакле, не 1. септембра него 31. августа поподне да би сви родитељи могли да присуствују, тако да ће то и сада бити. То је договорено између учитељица, в. д. директорке и усклађено је са породицама погинуле дјеце како не би било нечега изненађујућег. Некада раније, на пријему ђака првака имали смо хор, а сада ће то бити мало другачије и у складу са ситуацијом у којој се тренутно налазимо – каже Ђорђевић.

Ученицима у „Рибникару" су се прошле недјеље дијелили бесплатни уџбеници, међутим убрзо је подјела књига обустављена. Кроз медије се пронијела информација да се књиге додјељују поред учионице у којој је дошло до трагедије 3. маја.

Ђорђевић објашњава да је то била једна „неспретна одлука" око које се подигла велика фама. Зато је подјела уџбеника обуставлљена.

– Зато је договорено да ће се дјеци подјелити књиге 1. септембра. Тако је најбоље – јасан је предсједник Савјета родитеља.

Министарство просвјете је прошле недјеље упутило обавјештење да се због реконструкције школе не користи улаз из Улице краља Милутина 10 у школске просторије.

Ђорђевић додаје да, иако је школа у радовима, мјеста за ђаке има сасвим довољно.

– Направљен је план, мјеста ће бити за све, осим што ђаци неће имати кабинетску наставу, осим из информатике и техничког, односно технике и технологије. Тако да, неће имати кабинетску наствау, него ће свако одјељење имати своју учионицу. Има довољно мјеста, мало недостаје простора за педагога, психолога, в. д. директора, учитеље, наставнике, али они су спремни да се, да тако кажем, жртвују због неке будућности. Рачунамо да ће се врло брзо кренути у реконструкцију овог дијела школе, па да тренутна ситуација буде привремена – сматра он.

Савјети већине психолога и педагога који су радили са запосленима у „Рибникару" били су да, истиче Ђорђевић, дјеца остану у школи.

– Наша дјеца нису жељела да оду из школе. Стручњаци су савјетовали да будемо ту, да је потребно да то заједништво буде на том мјесту. Дјеца сматрају и то су нам и психолози рекли, да је једини опоравак за дјецу управо да се врате у ту школу јер у свакој другој ситуацији ће сматрати да их је тај Коста побејдио – навео је.

На питање колико је било уписаних првака у „Рибникар", као и да ли има исписане дјеце, Ђорђевић одговара:

– 113 првака је уписало школу, а неки просјечан број, до ове године, био је 125. Дакле, јако мали пад је у питању, ми смо заиста задовољни овим бројем, јако ми је драго због тога, заиста. Што се тиче броја исписане дјеце из старијих разреда, ја немам тај податак, али то је на нивоу једноцифреног процента. Не знам тачно, дакле, има исписаних, негдје је један ученик у одјељењу, негдје двоје, а чак има и неколико који су се исписали из школе невезано због тога што се догодило, него су се одселили у иностранство – наглашава Ђорђевић.

Родитељи ђака међусобно подијељени

Дејан Томка, отац двоје дјеце која похађају Основну школу „Владислав Рибникар", каже да је ситуација јако „пипава", те да су се створиле неколико група родитеља са својим ставовима.

– Родитељи су подијељени у разне иницијативе. Имамо родитеље дјеце која су преживјела, али су била јако близу када се догодио масакр. Један добар дио родитеља сарађује са психотерапеутима, стручњацима који савјетују све вријеме да се покуша да се направи атмосфера у којој ће се они лагано интегрисати и враћати назад, а онда има родитеља који желе све, од рушења школе или мијењања исте. Ми још увијек немамо осјећај да постоји особа, институција или макар школа која има план да иступи и рјешава ту ситуацију. То је генерално осјећај свих нас родитеља. Нико нема храбрости, мислим на иституције, дакле министарство, школску управу, Владу, да изађу са јасним ставом, него некако све ће се то некако намјестити само од себе, а осјећај нас родитеља доводи до кулминације проблема. Тако да, није донесена јасна одлука гдје ће бити меморијални центар, колико ће заузети мјеста, нико нам ништа не говори – истиче овај родитељ.

Министарка просвјете Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће ученици у Основној школи „Владислав Рибникар" имати часове у једном дијелу зграде, док ће на простору злочина бити меморијал, попут споменика ђацима у Крагујевцу.

Она је рекла да ће се датум трагедије, 3. мај, обиљежавати у школама као Дан сјећања и туге.

– О томе како ће се тачно обилејжавати, тек ћемо разговарати, али свакако ћемо се тога дана сви заједно сјетити велике трагедије и невиних жртава. Видите и ту симболику бројева, 3. 5. и 5/3, што је и споменик стријељаним ђацима у Крагујевцу – рекла је Ђукић Дејановић, преноси Нова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана