Позив да се гласа за српског научника Гордану Вуњак Новаковић

Срна
Позив да се гласа за српског научника Гордану Вуњак Новаковић

БЕОГРАД - Сви грађани Србије, као и дијаспора, могу од данас гласати за српског научника Гордану Вуњак Новаковић, која је у финалу престижне Европске награде за проналазаче номинована у категорији „Животно дјело за иновативни допринос у биомедицини“.

Гласање је једноставно и отворено за све грађане и дијаспору до 17. јуна на сајту Европског завода за патенте (популар-призе.епо.орг).

Побједнике у пет категорија бира независни међународни жири, а јавност одлучује ко ће добити Награду публике, пренијели су београдски медији.

Европски завод за патенте ће у четвртак, 17. јуна, бити домаћин прве онлајн церемоније додјеле Европске награде за проналазаче, коју ће гледаоци моћи да гледају уживо на сајту ове награде (инвенторањард.орг).

Професор Гордана Вуњак Новаковић се двије деценије бави истраживањима и примјеном биореактора, који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији.

Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срце одраслог човјека, што представља праву револуцију у савременој медицини.

Она тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне и опоравку плућа оштећених усљед ковида 19.

Новаковићева је професор Универзитета Колумбија у Њујорку, члан Српске академије наука и уметности и прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД.

Ова угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савјета за креативне индустрије при кабинету премијера Србије Ане Брнабић.

Предсједник Србије Александар Вучић је 2020. године Новаковићеву одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства, као једног од најперспективнијих начина за продужење људског вијека и побољшање квалитета живота.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана