Позитиван импулс за формирање бољих односа Београда и Загреба

Срна
Позитиван импулс за формирање бољих односа Београда и Загреба

БЕОГРАД - Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Суботици да посјета хрватског премијера Андреја Пленковића том граду и њена недавна посјета Загребу дају позитиван импулс за формирање знатно бољих односа Хрватске и Србије у будућности.

"Изузетно је важно да смо започели са интензивирањем дијалога и посета. Верујем да ће ово бити изузетно важно за даље стварање климе за разговоре и приближавање решавању отворених питања наше две земље, а која су отворена више деценија", рекла је Брнабићева на свечаности поводом отварања Хрватског дома - Матице и прославе празника хрватске заједнице у Србији - Дана рођења бискупа Ивана Антуновића.

Пленковић је рекао да је хрватска Влада донијела низ стратешких одлука за Хрвате у Србији, што се односи и на Хрвате у Црној Гори, Мађарској и Словенији, свуда гдје су мањина, а посебно у БиХ гдје су један од три конститутивна народа, као и оних који живе у дијаспори широм свијета.

Осврнувши се на обраћање Брнабићеве, Пленковић је рекао да се она дотакла комплексности односа Србије и Хрватске.

"Ми смо говорили о свим тим темама које су отворене - од питања несталих, граница, процесуирања ратних злочина, ратне штете и свега што оптерећује наше односе, али и сва актуелна питања привредне, трговинске сарадње, квалитета унапређивања саобраћајне инфраструктуре, те искорака на подручју стабилности, наравно у контексту европских интеграција, гдје је Хрватска заокружила своје учешће, уласком у Шенген и еврозону, уз жељу да и Србија на исти начин буде успјешна на том путу", рекао је Пленковић.

Он је рекао да је поносан на мањинску заједницу Хрвата у Србији који су сачували и његују свој идентитет и културу, и примијетио да на тај начин чувају "хрватски пламен у срцу", упркос томе што су њихови преци "давно дошли на ове просторе", још у вријеме турске владавине.

Пленковић је оцијенио да данас отворени Хрватски дом - Матица није могао наћи боље мјесто него да буде у Суботици, и изразио увјерење да ће његови пројекти допринијети и побољшању односа двије државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана